Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 548 kcal
- Białko: 25,6 g
- Tłuszcze: 24,2 g
- Węglowodany: 66,8 g
Składniki na 1 porcję:
- Kasza jęczmienna pęczak (50g - 1/2 woreczka)
- Cebula (50 g - ½ sztuki)
- Papryka czerwona (150g - 1 sztuka)
- Pomidory w puszce (200g - ½ puszki)
- Oliwa z oliwek (10g - 1 łyżka)
- Jaja kurze całe (120 g - 2 sztuki)
- Rukola (20 g - 1 garść)
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w kostkę. Warzywa podsmażamy na rozgrzanej oliwie, kiedy zmiękną dodajemy pomidory z puszki. Całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Na koniec wbijamy jajka i przykrywamy pokrywką, do czasu ścięcia białka. Jaja można posypać czarnuszką. Gotowe danie podajemy z ugotowaną kaszą jęczmienną i garścią rukoli.