Szakszuka z kaszą pęczak

Jedna z moich ulubionych propozycji na szybki obiad lub kolacje! Uwielbiam połączenie tych składników, świetny sposób na zjedzenie szybkiego i bardzo sycącego posiłku. Można dodać tam różne warzywa lub podać z innymi dodatkami. dzięki czemu za każdym razem możemy otrzymać nieco inny wariant tego dania!

dietetyka

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 548 kcal
  • Białko: 25,6 g
  • Tłuszcze: 24,2 g
  • Węglowodany: 66,8 g

Składniki na 1 porcję:

  • Kasza jęczmienna pęczak (50g - 1/2 woreczka)
  • Cebula (50 g - ½ sztuki)
  • Papryka czerwona (150g - 1 sztuka)
  • Pomidory w puszce (200g - ½ puszki)
  • Oliwa z oliwek (10g - 1 łyżka)
  • Jaja kurze całe (120 g - 2 sztuki)
  • Rukola (20 g - 1 garść)

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w kostkę. Warzywa podsmażamy na rozgrzanej oliwie, kiedy zmiękną dodajemy pomidory z puszki. Całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Na koniec wbijamy jajka i przykrywamy pokrywką, do czasu ścięcia białka. Jaja można posypać czarnuszką. Gotowe danie podajemy z ugotowaną kaszą jęczmienną i garścią rukoli.