Grillowany szczupak z kaszą pęczak i warzywami na patelnię

Autor: mojdietetyk

Propozycja na bardzo szybki obiad, który zrobimy w maksymalnie 20 minut! Idealna opcja dla zabieganych osób.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    564 kcal

  • Białko:

    31,2 g

  • Tłuszcze:

    24,7 g

  • Węglowodany:

    59,4 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • Szczupak, świeży (120 g -1 filet)
  • Oliwa z oliwek (10 g - 1 łyżka)
  • Kasza jęczmienna, pęczak (50 g - ½ woreczka)
  • Warzywa na patelnię (225 g - ½ opakowania)
  • Olej rzepakowy uniwersalny (10 g - 1 łyżeczka)
  • Sos sriracha (10 g - 2 łyżeczki)

 

Przygotowanie:

Szczupaka należy przyprawić za pomocą ulubionych ziół (u mnie to rozmaryn, tymianek) oraz solą i pieprzem. Rybę skropić oliwą i grillować na patelni grillowej przez 5 z każdej strony. Kaszę należy ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na drugiej patelni na rozgrzanym oleju należy podsmażyć warzywa na patelnię. Całość przed podaniem polać sosem sriracha, jeśli lubimy ostrzejszy smak.

 

Powrót Powrót