Grillowany szczupak z kaszą pęczak i warzywami na patelnię

Propozycja na bardzo szybki obiad, który zrobimy w maksymalnie 20 minut! Idealna opcja dla zabieganych osób.

dieta i zdrowie

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 564 kcal
  • Białko: 31,2 g
  • Tłuszcze: 24,7 g
  • Węglowodany: 59,4 g

Składniki na 1 porcję:

  • Szczupak, świeży (120 g -1 filet)
  • Oliwa z oliwek (10 g - 1 łyżka)
  • Kasza jęczmienna, pęczak (50 g - ½ woreczka)
  • Warzywa na patelnię (225 g - ½ opakowania)
  • Olej rzepakowy uniwersalny (10 g - 1 łyżeczka)
  • Sos sriracha (10 g - 2 łyżeczki)

Przygotowanie:

Szczupaka należy przyprawić za pomocą ulubionych ziół (u mnie to rozmaryn, tymianek) oraz solą i pieprzem. Rybę skropić oliwą i grillować na patelni grillowej przez 5 z każdej strony. Kaszę należy ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na drugiej patelni na rozgrzanym oleju należy podsmażyć warzywa na patelnię. Całość przed podaniem polać sosem sriracha, jeśli lubimy ostrzejszy smak.