
Propozycja na bardzo szybki obiad, który zrobimy w maksymalnie 20 minut! Idealna opcja dla zabieganych osób.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
564 kcal
- Białko:
31,2 g
- Tłuszcze:
24,7 g
- Węglowodany:
59,4 g
Składniki na 1 porcję:
- Szczupak, świeży (120 g -1 filet)
- Oliwa z oliwek (10 g - 1 łyżka)
- Kasza jęczmienna, pęczak (50 g - ½ woreczka)
- Warzywa na patelnię (225 g - ½ opakowania)
- Olej rzepakowy uniwersalny (10 g - 1 łyżeczka)
- Sos sriracha (10 g - 2 łyżeczki)
Przygotowanie:
Szczupaka należy przyprawić za pomocą ulubionych ziół (u mnie to rozmaryn, tymianek) oraz solą i pieprzem. Rybę skropić oliwą i grillować na patelni grillowej przez 5 z każdej strony. Kaszę należy ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na drugiej patelni na rozgrzanym oleju należy podsmażyć warzywa na patelnię. Całość przed podaniem polać sosem sriracha, jeśli lubimy ostrzejszy smak.