Gnocchi z pikantnym sosem z fetą i pomidorami

Zapraszam na prawdziwą ucztę w włoskim stylu! Miękkie kluseczki z kremowym sosem serowym w towarzystwie znanego włoskiego połączenia - pomidorów, czosnku, oliwy z oliwek i świeżej bazylii.

plan żywieniowy

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 598 kcal
  • Białko: 26 g
  • Tłuszcze: 27 g
  • Węglowodany: 63 g

Składniki na 1 porcję:

  • Kluseczki gnocchi (125g - ½ opakowania)
  • Ser feta (135g - ½ opakowania)
  • Pomidorki koktajlowe (250g - 2 ½ garści)
  • Czosnek (5g - 1 ząbek)
  • Oliwa z oliwek (10g - 2 łyżeczki)
  • Papryczka chili (5g - ¼ sztuki)
  • Bazylia świeża (3g - 1 garść)

Przygotowanie:

Całą kostkę fety, pomidorki koktajlowe i czosnek przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać oliwą i dodać pół drobno pokrojonej papryczki chili. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut. W międzyczasie kluseczki ugotować w lekko osolonej wodzie. Sos wymieszać i rozgnieść pomidorki. Wymieszać sos z kluseczkami. Podawać ze świeżą bazylią.