Przygotowanie:
Kto nie lubi “pan cake”? Chyba nie ma takich osób. Dlatego proponuję ich zdrowszą wersję pełnoziarnistą wersję.
Składniki – 2 porcje:
- 60 g – Jaja kurze całe (1 szt.)
- 25 g – Płatki owsiane górskie
- 80 g – Mąka pszenna pełnoziarnista
- 200 g – Kefir naturalny
- 30 g – Miód pszczeli
- 3 g – Proszek do pieczenia
- 5 g – Olej rzepakowy uniwersalny
Składniki suche wymieszać i połączyć z wymieszanymi składnikami mokrymi. Placuszki smażyć na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju. Podawać z dowolnymi owocami.
Kaloryczność 1 porcji:
- Kcal 340
- Białko 13 g
- Węglowodany 54 g
- Tłuszcz 9,5 g
- Błonnik 4,5 g