Pan cake owsiane

Przygotowanie:

Kto nie lubi „pan cake”?  Chyba nie ma takich osób. Dlatego proponuję ich zdrowszą wersję pełnoziarnistą wersję.

Składniki – 2 porcje:

  • 60 g  – Jaja kurze całe (1 szt.)
  • 25 g – Płatki owsiane górskie
  • 80 g – Mąka pszenna pełnoziarnista
  • 200 g – Kefir naturalny
  • 30 g – Miód pszczeli
  • 3 g  – Proszek do pieczenia
  • 5 g  – Olej rzepakowy uniwersalny

Składniki suche wymieszać i połączyć z wymieszanymi składnikami mokrymi. Placuszki smażyć na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju. Podawać z dowolnymi owocami.

Kaloryczność 1 porcji:

  • Kcal 340
  • Białko 13 g
  • Węglowodany 54 g
  • Tłuszcz 9,5 g
  • Błonnik 4,5 g

 

Dietetyk_Justyna Walerowska-Madej

Justyna Walerowska-Madej


dietetyk