Muffinki jogurtowe z borówkami

Zdrowe muffinki na bazie jogurtu możesz zjeść na drugie śniadanie lub podwieczorek. Idealny towarzysz Wielkanocy.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia: 353 kcal
  • Białko: 13,4 g
  • Tłuszcze: 18,6 g
  • Węglowodany: 36,7 g
  • Błonnik pokarmowy: 4,2 g

Składniki na 5 porcji:

  • 150 g Mąka pszenna typ 1850
  • 50 g Ksylitol
  • 300 g Jaja kurze całe (5 szt.)
  • 300 g Jogurt naturalny
  • 200 g Borówka
  • Ekstrakt waniliowy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (poza borówkami) zmiksować. Następnie do powstałej masy delikatnie wmieszać borówki. Przełożyć do papierowych lub silikonowych foremek na muffinki i piec 20-25 min. w 180 stopniach.