Czekoladowy krem z batatów

Autor: Małgorzata Olchowska

Zdrowsza propozycja dla miłośników nutelli. Świetnie smakuje z pieczywem lub waflami.

 

Wartość odżywcza 1 porcji (40 g):

  • Energia:

    112 kcal

  • Białko:

    2,5 g

  • Tłuszcze:

    6,9 g

  • Węglowodany:

    10,3 g

 

Składniki na ok. 10 porcji:

  • 250 g batatów
  • 100 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • 30 g masła orzechowego (100 % orzechów)

 

Przygotowanie:

Bataty obrać ze skóry, umyć i pokroić na większe kawałki. Ugotować na parze. Bataty wystudzić. W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Czekoladę, masło orzechowe i bataty zblendować na gładką masę. Krem przechowywać w lodówce.

 

Powrót Powrót