Czekoladowy krem z batatów

Zdrowsza propozycja dla miłośników nutelli. Świetnie smakuje z pieczywem lub waflami.

Czekoladowy krem z batatów

Wartość odżywcza 1 porcji (40 g):

  • Energia: 112 kcal
  • Białko: 2,5 g
  • Tłuszcze: 6,9 g
  • Węglowodany: 10,3 g

Składniki na ok. 10 porcji:

  • 250 g batatów
  • 100 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • 30 g masła orzechowego (100 % orzechów)

Przygotowanie:

Bataty obrać ze skóry, umyć i pokroić na większe kawałki. Ugotować na parze. Bataty wystudzić. W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Czekoladę, masło orzechowe i bataty zblendować na gładką masę. Krem przechowywać w lodówce.