Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 312 kcal
- Białko: 6 g
- Tłuszcze: 17,9 g
- Węglowodany: 32,4 g
- Błonnik pokarmowy: 1,4 g
Składniki na 8 porcji:
- 230 g Mąka orkiszowa
- 50 g Mąka ziemniaczana
- 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
- 150 g Masło
- 30 g Daktyle, suszone
- 30 g Rodzynki
- 300 g Wiśnie, mrożone/Swojskie drylowane
- 10 g Wiórki kokosowe
- proszek do pieczenia - łyżeczka
Przygotowanie:
Suszone owoce zalać wrzątkiem i poczekać aż napęcznieją. Odlać nadmiar płynu i zblendować. Dwa rodzaje mąk zmieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia, jajkiem, zmiksowanymi suszonymi owocami oraz drobno pokrojonym masłem. Wygnieść dokładnie całość. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszce, np. silikonowej. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w 180 stopniach. W międzyczasie pozostałą 1/4 ciasta wymieszać z wiórkami i włożyć na 15 minut do zamrażarki a następnie zimne zetrzeć na tarce. Następnie dodać wiśnie na ciasto wyjęte z piekarnika. Całość posypać kokosową kruszonką i piec jeszcze około 30 minut.