Tarta z wiśniami i kokosową kruszonką

Autor: Aleksandra Pasich

Masz ochotę na coś słodkiego? To idealny przepis dla Ciebie. Kruche ciasto z nutą kokosową i ulubionymi owocami.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia:

    312 kcal

  • Białko:

    6 g

  • Tłuszcze:

    17,9 g

  • Węglowodany:

    32,4 g

  • Błonnik pokarmowy:

    1,4 g

 

Składniki na 8 porcji:

  • 230 g Mąka orkiszowa
  • 50 g Mąka ziemniaczana
  • 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
  • 150 g Masło
  • 30 g Daktyle, suszone
  • 30 g Rodzynki
  • 300 g Wiśnie, mrożone/Swojskie drylowane
  • 10 g Wiórki kokosowe
  • proszek do pieczenia - łyżeczka

 

Przygotowanie:

Suszone owoce zalać wrzątkiem i poczekać aż napęcznieją. Odlać nadmiar płynu i zblendować. Dwa rodzaje mąk zmieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia, jajkiem, zmiksowanymi suszonymi owocami oraz drobno pokrojonym masłem. Wygnieść dokładnie całość. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszce, np. silikonowej. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w 180 stopniach. W międzyczasie pozostałą 1/4 ciasta wymieszać z wiórkami i włożyć na 15 minut do zamrażarki a następnie zimne zetrzeć na tarce. Następnie dodać wiśnie na ciasto wyjęte z piekarnika. Całość posypać kokosową kruszonką i piec jeszcze około 30 minut.

 

Powrót Powrót