Wartość odżywcza w jednej porcji
- Energia 328 kcal
- Białko 5 g
- Tłuszcze 22,4 g
- Węglowodany 29,3 g
Składniki na 14 porcji
- 350 g Buraki (2 średniej wielkości sztuki)
- 150 g Mąka pszenna orkiszowa
- 60 g Mąka kokosowa
- 100 g Czekolada gorzka (min. 70% kakao)
- 180 g Jaja kurze całe (3 sztuki)
- 70 g Cukier trzcinowy
- 100 ml Syrop daktylowy
- 200 ml Olej rzepakowy
- 50 g Śliwki suszone
- 30 g Rodzynki
- 10 g Proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
- 5 g Cynamon (łyżeczka)
Przygotowanie:
Buraki owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku około godzinę. Buraki ostudzić i zetrzeć na tarce. Następnie wymieszać w dwóch osobnych miskach składniki mokre i suche. Zawartości obu misek połączyć ze sobą i wymieszać. Na koniec dodać buraki. Całość wyłożyć na blaszkę (np. tortownicę) i włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 60 min w temperaturze 180 stopni.