Ciasto jaglane o smaku chałwy

Pyszne, ciasto bez pieczenia.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia: 259 kcal
  • Białko: 5,7 g
  • Tłuszcze: 5,3 g
  • Węglowodany: 35,5 g

Składniki na ok 10 porcji:

  • 200 g kasza jaglana
  • 200 g mleczko kokosowe
  • 200 g napój migdałowy bez cukru
  • 100 g ciasteczka owsiane
  • 100 g czekolada gorzka
  • 50 g sezam
  • 20 g ksylitol

Przygotowanie:

Kaszę przepłukać ciepłą wodą. Włożyć do garnka, zalać mleczkiem kokosowym i napojem migdałowym. Gotować do miękkości około 15 min. W międzyczasie blaszkę wyłożyć papierem. Pokruszyć ciasteczka owsiane i wysypać nimi dno blaszki. Sezam zmiksować na gładką masę, np. w młynku do kawy. Ugotowaną kaszę wymieszać z ksylitolem i sezamem. Dokładnie zblendować. Masę przełożyć do blaszki z ciastkami. Kiedy nieco stężeje udekorować, roztopioną w kąpieli wodnej, czekoladą. Włożyć do lodówki na kilka godzin.