Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 259 kcal
- Białko: 5,7 g
- Tłuszcze: 5,3 g
- Węglowodany: 35,5 g
Składniki na ok 10 porcji:
- 200 g kasza jaglana
- 200 g mleczko kokosowe
- 200 g napój migdałowy bez cukru
- 100 g ciasteczka owsiane
- 100 g czekolada gorzka
- 50 g sezam
- 20 g ksylitol
Przygotowanie:
Kaszę przepłukać ciepłą wodą. Włożyć do garnka, zalać mleczkiem kokosowym i napojem migdałowym. Gotować do miękkości około 15 min. W międzyczasie blaszkę wyłożyć papierem. Pokruszyć ciasteczka owsiane i wysypać nimi dno blaszki. Sezam zmiksować na gładką masę, np. w młynku do kawy. Ugotowaną kaszę wymieszać z ksylitolem i sezamem. Dokładnie zblendować. Masę przełożyć do blaszki z ciastkami. Kiedy nieco stężeje udekorować, roztopioną w kąpieli wodnej, czekoladą. Włożyć do lodówki na kilka godzin.