Kawa mrożona

Kiedy temperatura za oknem z dnia na dzień robi się coraz wyższa, z ratunkiem przychodzą chłodne napoje. Jednym z nich może być mrożona kawa. Poniżej przedstawiamy naszą propozycję, która jest bardzo prosta w wykonaniu, smakuje tak samo (lub nawet lepiej) jak w kawiarni, a w dodatku jest niskoenergetyczna, przez co można ją pić bez obaw.

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia: 99 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 2 g
  • Węglowodany: 13 g

Składniki na 1 porcje:

  • ¾ szklanki mleka 0,5% (200 ml)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej drobno mielonej (5 g)
  • 2 łyżeczki zimnej wody (10 ml)
  • 2 łyżeczki erytrytolu (10 g)
  • lód w kostkach
  • pół kostki gorzkiej czekolady (3 g)

Przygotowanie:

Napój można również przygotować na mleku bez laktozy lub napoju roślinnym. Świetnie sprawdzi się także kawa w wersji smakowej bez dodatku cukru, np. orzechowa.

Do przygotowania będzie potrzebny blender z końcówką do ubijania białek.Do naczynia wsypujemy kawę, erytrytol, dodajemy 2 łyżeczki zimnej wody. Całość ubijamy przy pomocy blendera, aż stworzy się gęsta piana. Do połowy wysokości szklanki wsypujemy kostki lodu i zalewamy mlekiem. Na wierzch wykładamy wcześniej ubitą pianę. Całość posypujemy startą czekoladą. Smacznego!

Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.