
Kiedy temperatura za oknem z dnia na dzień robi się coraz wyższa, z ratunkiem przychodzą chłodne napoje. Jednym z nich może być mrożona kawa. Poniżej przedstawiamy naszą propozycję, która jest bardzo prosta w wykonaniu, smakuje tak samo (lub nawet lepiej) jak w kawiarni, a w dodatku jest niskoenergetyczna, przez co można ją pić bez obaw.
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia:
99 kcal
- Białko:
8 g
- Tłuszcze:
2 g
- Węglowodany:
13 g
Składniki na 1 porcje:
- ¾ szklanki mleka 0,5% (200 ml)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej drobno mielonej (5 g)
- 2 łyżeczki zimnej wody (10 ml)
- 2 łyżeczki erytrytolu (10 g)
- lód w kostkach
- pół kostki gorzkiej czekolady (3 g)
Przygotowanie:
Napój można również przygotować na mleku bez laktozy lub napoju roślinnym. Świetnie sprawdzi się także kawa w wersji smakowej bez dodatku cukru, np. orzechowa.
Do przygotowania będzie potrzebny blender z końcówką do ubijania białek.Do naczynia wsypujemy kawę, erytrytol, dodajemy 2 łyżeczki zimnej wody. Całość ubijamy przy pomocy blendera, aż stworzy się gęsta piana. Do połowy wysokości szklanki wsypujemy kostki lodu i zalewamy mlekiem. Na wierzch wykładamy wcześniej ubitą pianę. Całość posypujemy startą czekoladą. Smacznego!
Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.