Cynamonowe ciasto z rabarbarem i jabłkiem

Autor: Aleksandra Pasich

Połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodkim jabłkiem i aromatycznym cynamonem to niezwykłe doznanie smakowe. Ciasto na bazie tych składników rozpływa się w ustach.

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia:

    204 kcal

  • Białko:

    4,7 g

  • Tłuszcze:

    12,4 g

  • Błonnik pokarmowy:

    2,5 g

  • Węglowodany:

    24,8 g

 

Składniki na 12 porcji:

  • 240 g Jaja kurze całe (4 szt.)
  • 200 g Mąka pszenna, typ 1850
  • 120 g Olej rzepakowy uniwersalny
  • 120 g Ksylitol lub erytrytol
  • 200 g Jabłko
  • 200 g Rabarbar
  • Cynamon, proszek do pieczenia (łyżeczka), soda oczyszczona (1/2 łyżeczki)

 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić je na sztywną masę dodając szczyptę soli. Stopniowo dodawać erytrytol lub ksylitol (do wyboru) i cały czas miksować dodając olej. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Do masy dodawać w 3 porcjach mąkę miksując na średnich obrotach. Po dodaniu całej mąki masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pokroić jabłko i rabarbar i dodać na wierzch do ciasta delikatnie je wgniatając. Na koniec całość posypać sporą ilością cynamonu. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w 180 stopniach.

 

Powrót Powrót