
Połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodkim jabłkiem i aromatycznym cynamonem to niezwykłe doznanie smakowe. Ciasto na bazie tych składników rozpływa się w ustach.
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia:
204 kcal
- Białko:
4,7 g
- Tłuszcze:
12,4 g
- Błonnik pokarmowy:
2,5 g
- Węglowodany:
24,8 g
Składniki na 12 porcji:
- 240 g Jaja kurze całe (4 szt.)
- 200 g Mąka pszenna, typ 1850
- 120 g Olej rzepakowy uniwersalny
- 120 g Ksylitol lub erytrytol
- 200 g Jabłko
- 200 g Rabarbar
- Cynamon, proszek do pieczenia (łyżeczka), soda oczyszczona (1/2 łyżeczki)
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić je na sztywną masę dodając szczyptę soli. Stopniowo dodawać erytrytol lub ksylitol (do wyboru) i cały czas miksować dodając olej. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Do masy dodawać w 3 porcjach mąkę miksując na średnich obrotach. Po dodaniu całej mąki masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pokroić jabłko i rabarbar i dodać na wierzch do ciasta delikatnie je wgniatając. Na koniec całość posypać sporą ilością cynamonu. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w 180 stopniach.