Wartość odżywcza dla 1 porcji (bez owoców):
- Energia: 430 kcal
- Białko: 30 g
- Tłuszcze: 5,5 g
- Węglowodany: 64 g
Składniki:
- herbatniki 30g (ok 5-6 sztuk)
- budyń waniliowy bez cukru 1 opakowanie (40 g)
- żelatyna 1 łyżeczka
- skyr naturalny 1 opakowanie (150 g)
- kakao 15 g
- erytrytol 3 łyżeczki
Przygotowanie:
Do proszku budyniowego dodać 200 ml wody i dokładnie wymieszać. Następnie wstawić na gaz i gotować ciągle mieszając aż do uzyskania gęstej masy. Następnie rozpuścić żelatynę w 60 ml gorącej wody. Do przestudzonego budyniu dodać skyr, żelatynę, 2 łyżeczki erytrytolu i dokładnie wymieszać.
Na dnie formy ułożyć herbatniki i wylać przygotowaną masę.
Górę polać polewą czekoladową: do kakao dodać 50-60 ml wrzątku i 1 łyżeczkę erytrytolu, a następnie mieszać do uzyskania płynnej konsystencji. Polewę wylewamy na masę budyniową i wstawiamy do lodówki, aby zgęstniała.
Przepis autorstwa Klaudii Ozan, stażystki Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.