Sernik budyniowy

Poznaj przepis na sernik budyniowy. Najlepszy sernik z prawdziwym budyniem na kruchym spodzie z herbatników, z dekoracją z ulubionych owoców.

Sernik budyniowy

Wartość odżywcza dla 1 porcji (bez owoców):

  • Energia: 430 kcal
  • Białko: 30 g
  • Tłuszcze: 5,5 g
  • Węglowodany: 64 g

Składniki:

  • herbatniki 30g (ok 5-6 sztuk)
  • budyń waniliowy bez cukru 1 opakowanie (40 g)
  • żelatyna 1 łyżeczka
  • skyr naturalny 1 opakowanie (150 g)
  • kakao 15 g
  • erytrytol 3 łyżeczki

Przygotowanie:

Do proszku budyniowego dodać 200 ml wody i dokładnie wymieszać. Następnie wstawić na gaz i gotować ciągle mieszając aż do uzyskania gęstej masy. Następnie rozpuścić żelatynę w 60 ml gorącej wody. Do przestudzonego budyniu dodać skyr, żelatynę, 2 łyżeczki erytrytolu i dokładnie wymieszać.
Na dnie formy ułożyć herbatniki i wylać przygotowaną masę.
Górę polać polewą czekoladową: do kakao dodać 50-60 ml wrzątku i 1 łyżeczkę erytrytolu, a następnie mieszać do uzyskania płynnej konsystencji. Polewę wylewamy na masę budyniową i wstawiamy do lodówki, aby zgęstniała.

Przepis autorstwa Klaudii Ozan, stażystki Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.