
Kawa jest nam znana od wielu lat. Nie wszyscy uwielbiają jej gorzki smak, dlatego przez dużą część osób jest pita z dodatkami takimi jak mleko i cukier. Produkt ten świetnie sprawdza się także jako dodatek do deserów. Poniżej przedstawiamy naszą propozycję deseru jogurtowo – kawowego.
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia:
187 kcal
- Białko:
15 g
- Tłuszcze:
6 g
- Węglowodany:
19 g
Składniki na 2 porcje:
- 2 płaskie łyżeczki kakao (8g)
- 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej drobno mielonej (6g)
- 3 łyżeczki żelatyny (12g)
- 2 łyżki erytrytolu (20g)
- 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego (400g)
- 1 kostka gorzkiej czekolady (5g)
- mała garść borówek (50g)
Przygotowanie:
Kakao należy wymieszać z 1/3 opakowania jogurtu. W tym czasie zagotować wodę i rozpuścić w niej 1,5 łyżeczki żelatyny i 1 łyżkę erytrytolu, dobrze wymieszać. Całość połączyć z wymieszaną wcześniej masą, przelać do pucharków lub szklanek i odstawić aż stężeje. Kolejną warstwę należy zrobić podobnie, używając zamiast kakao kawy. Gdy dwie warstwy będą już gotowe, dekorujmy je pozostałą częścią jogurtu, borówkami i startą gorzką czekoladą.
Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.