Deser jogurtowo – kawowy

Autor: Agnieszka Pompecka

Kawa jest nam znana od wielu lat. Nie wszyscy uwielbiają jej gorzki smak, dlatego przez dużą część osób jest pita z dodatkami takimi jak mleko i cukier. Produkt ten świetnie sprawdza się także jako dodatek do deserów. Poniżej przedstawiamy naszą propozycję deseru jogurtowo – kawowego.

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia:

    187 kcal

  • Białko:

    15 g

  • Tłuszcze:

    6 g

  • Węglowodany:

    19 g

 

Składniki na 2 porcje:

  • 2 płaskie łyżeczki kakao (8g)
  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej drobno mielonej (6g)
  • 3 łyżeczki żelatyny (12g)
  • 2 łyżki erytrytolu (20g)
  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego (400g)
  • 1 kostka gorzkiej czekolady (5g)
  • mała garść borówek (50g)

 

Przygotowanie:

Kakao należy wymieszać z 1/3 opakowania jogurtu. W tym czasie zagotować wodę i rozpuścić w niej 1,5 łyżeczki żelatyny i 1 łyżkę erytrytolu, dobrze wymieszać. Całość połączyć z wymieszaną wcześniej masą, przelać do pucharków lub szklanek i odstawić aż stężeje. Kolejną warstwę należy zrobić podobnie, używając zamiast kakao kawy. Gdy dwie warstwy będą już gotowe, dekorujmy je pozostałą częścią jogurtu, borówkami i startą gorzką czekoladą.

Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

 

Powrót Powrót