Wartość odżywcza dla 1 porcji (łyżka musu 30 g):
- Energia: 78,3 kcal
- Białko: 1,4 g
- Tłuszcze: 4,2 g
- Węglowodany: 9,9 g
Składniki na 1 słoik musu – 300 g:
- 1 dojrzałe awokado (140 g)
- 2 dojrzałe banany (250 g)
- łyżka miodu (25 g)
- 3 łyżki kakao (30 g)
- 3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich (30 g)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki razem zblendować. Mus może być przechowywany w słoiczku w lodówce przez około tydzień.
Awokado, mimo wysokiej kaloryczności, jest bogate w „zdrowe tłuszcze”, głównie JKT, a także WKT omega 3 i 6. Dzięki temu wpływa dobroczynnie na profil lipidowy, obniżając poziom cholesterolu i przyczyniając się do redukcji ryzyka chorób układu krążenia. Dlatego spożywanie awokado jest zalecane głównie dla osób z hipercholesterolemią, miażdżycą czy nadciśnieniem tętniczym. Ponadto, awokado jest źródłem witamin i składników mineralnych, jak witaminy K, A, C, E, kwasu foliowego, cynku oraz potasu.
Orzechy również są źródłem „zdrowych tłuszczów”, które również dobrze wpływają na serce i układ krążenia. Jest źródłem antyoksydantów, witaminy E oraz magnezu, żelaza, fosforu. Dodatkowo reguluje poziom cholesterolu.
Miód ma wysoki IG, podobnie jak banan (zwłaszcza dojrzały), dlatego mus nie zalecany jest dla diabetyków, a kakao jest doskonałym źródłem żelaza, wapnia, również magnezu lub cynku.
Przepis autorstwa Pauliny Wróbel, stażystki Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.