
Sezon na truskawki w pełni więc warto je wykorzystać do przygotowania zdrowego i lekkiego ciasta, którego jedna porcja ma niecałe 200 kcal.
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia:
199 kcal
- Białko:
4,7 g
- Tłuszcze:
12,4 g
- Błonnik pokarmowy:
2,3 g
- Węglowodany:
23,6 g
Składniki na 12 porcji:
- 240 g Jaja kurze całe (4 szt.)
- 200 g Mąka pszenna, typ 1850
- 120 g Olej rzepakowy uniwersalny
- 120 g Ksylitol lub erytrytol
- 300 g Truskawki
- Cynamon, proszek do pieczenia (łyżeczka), soda oczyszczona (1/2 łyżeczki)
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Następnie gdy utworzy się zbita piana z białek stopniowo dodawać ksylitol i cały czas miksować. Później stopniowo dodawać cienkim strumieniem olej cały czas miksując. W osobnej misce wymieszać składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia i sodę). Do masy jajecznej dodawać po trochu mąki miksując na średnich obrotach. Po dodaniu całej mąki masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pokroić truskawki i dodać na wierzch do ciasta delikatnie je wgniatając. Na koniec całość posypać sporą ilością cynamonu. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w 180 stopniach.