Ciasto z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni więc warto je wykorzystać do przygotowania zdrowego i lekkiego ciasta, którego jedna porcja ma niecałe 200 kcal.

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia: 199 kcal
  • Białko: 4,7 g
  • Tłuszcze: 12,4 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,3 g
  • Węglowodany: 23,6 g

Składniki na 12 porcji:

  • 240 g Jaja kurze całe (4 szt.)
  • 200 g Mąka pszenna, typ 1850
  • 120 g Olej rzepakowy uniwersalny
  • 120 g Ksylitol lub erytrytol
  • 300 g Truskawki
  • Cynamon, proszek do pieczenia (łyżeczka), soda oczyszczona (1/2 łyżeczki) 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Następnie gdy utworzy się zbita piana z białek stopniowo dodawać ksylitol i cały czas miksować. Później stopniowo dodawać cienkim strumieniem olej cały czas miksując. W osobnej misce wymieszać składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia i sodę). Do masy jajecznej dodawać po trochu mąki miksując na średnich obrotach. Po dodaniu całej mąki masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pokroić truskawki i dodać na wierzch do ciasta delikatnie je wgniatając. Na koniec całość posypać sporą ilością cynamonu. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w 180 stopniach.