Wartość odżywcza dla 1 porcji (kawałek 135 g):
- Energia: 242 kcal
- Białko: 9,0 g
- Tłuszcze: 4,2 g
- Węglowodany: 41,3 g
Składniki na 4 porcje (4 kwadratowe kawałki):
- 1 duży banan (250 g)
- puszka fasoli czerwonej (puszka – 400 g; po odsączeniu masa fasoli – 240 g)
- 3 łyżki kakao (30 g)
- 4 łyżki miodu (100 g)
- 2 jajka (100 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
- opcjonalnie polewa: 4 rządki czekolady gorzkiej (67 g) = 120 kcal
Przygotowanie:
Wyjąć fasolę z puszki i dokładnie ją opłukać pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki razem zblendować za pomocą blendera. Masę przelać do formy keksówki. Piec w piekarniku w 180*C przez pół godziny. Opcjonalnie polać ciasto polewą – rozpuszczoną gorzką czekoladą. Aby otrzymać ciasto na większą liczbę porcji, zalecane jest podwojenie wszystkich składników.
Propozycja korzystna dla wegetarian, ponieważ fasola jest źródłem białka roślinnego. Jest bogata w potas, wapń i fosfor. Natomiast jest ciężkostrawna, więc nie nada się w przypadku zaparć, również nie będzie korzystna w diecie lekkostrawnej u osób starszych.
Przepis autorstwa Pauliny Wróbel, stażystki Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.