Brownie z fasoli

Nasiona roślin strączkowych są grupą produktów często niedocenianą i zapomnianą w diecie. Fasola jest świetnym źródłem białka roślinnego, ponadto syci na dłużej, a jeżeli ktoś nie przepada za jej smakiem, warto spróbować ją na słodko w formie brownie – nie jest wtedy wyczuwalna, a ciasto smakuje jak jego klasyczny odpowiednik.

Brownie z fasoli

Wartość odżywcza dla 1 porcji (kawałek 135 g):

  • Energia: 242 kcal
  • Białko: 9,0 g
  • Tłuszcze: 4,2 g
  • Węglowodany: 41,3 g

Składniki na 4 porcje (4 kwadratowe kawałki):

  • 1 duży banan (250 g)
  • puszka fasoli czerwonej (puszka – 400 g; po odsączeniu masa fasoli – 240 g)
  • 3 łyżki kakao (30 g)
  • 4 łyżki miodu (100 g)
  • 2 jajka (100 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
  • opcjonalnie polewa: 4 rządki czekolady gorzkiej (67 g) = 120 kcal

Przygotowanie:

Wyjąć fasolę z puszki i dokładnie ją opłukać pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki razem zblendować za pomocą blendera. Masę przelać do formy keksówki. Piec w piekarniku w 180*C przez pół godziny. Opcjonalnie polać ciasto polewą – rozpuszczoną gorzką czekoladą. Aby otrzymać ciasto na większą liczbę porcji, zalecane jest podwojenie wszystkich składników.

Propozycja korzystna dla wegetarian, ponieważ fasola jest źródłem białka roślinnego. Jest bogata w potas, wapń i fosfor. Natomiast jest ciężkostrawna, więc nie nada się w przypadku zaparć, również nie będzie korzystna w diecie lekkostrawnej u osób starszych.

Przepis autorstwa Pauliny Wróbel, stażystki Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.