Dietetyk online

Kleik ryżowy z owocami

Mleko delikatnie podgrzać, następnie dodać kleik, odżywkę białkową i całość energicznie wymieszać. Po chwili dodać skyr i całość dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać do miseczki, posypać pokrojonymi owocami, migdałami, a wierzch polać masłem orzechowym.

Dieta personalizowana

Jagodzianki i wiśniowianki

Drożdze rozmieszać z ciepłym mlekiem i i cukrem. Odstawić na 5 minut. Kolejno dodać ksylitol, mąki, jaja, sól. Ciasto wyrobić. Dodać roztopione masło i ponownie wyrobić aż masa będzie gładka i elastyczna. Odsatwić na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Owoce wymieszać z ksylitolem i skrobią. Ciasto ponownie zagnieść i podzielić na...

Plan żywieniowy

Ciasto kinder country

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć ciasteczka na dnie. Żelatynę zalać 50 ml ciepłej wody. Odstawić do napęcznienia. Ricottę, jogurt, śmietan-fix i ksylitol zmiksować. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej, dobrze wymieszać. Zmiksować z resztą masy. Masę podzielić na 2 części – 2/3 wymieszać z 40...

Zdrowe odżywianie

Ciasto marchewkowe

Marchew zetrzeć na drobnej tarce. Jabłko pokroić w kostkę, orzechy drobno posiekać. Mąki wymieszać z solą, sodą, cynamonem, imbirem i rozgniecionym w moździerzu goździkiem. Jaja zmiksować z olejem, jogurtem, ksylitolem. Do mokrych składników dodać suche, a kolejno marchew, jabłko i orzechy. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć...

Zdrowe odżywianie

Brownie z cukinii

Mąki, ksylitol, proszek, sodę i kakao wymieszać. Jaja zmiksować z olejem. Cukinię zetrzeć na tarce. Do suchych składników dodać mokre, dodać cukinię. Wymieszać. Przelać do tortownicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 30-40 minut. Polewa: czekoladę rozpuścić z masłem. Polać ciasto, posypać wiórkami.

Porady dietetyczne

Brownie z wiśniami

Masło i czekoladę roztopić razem w rondelku na małym ogniu. Ostudzić. Dobrze wymieszać. Jaja ubić z ksylitolem. Do masy jajecznej dodać masę czekoladową stale miksując. Dodać mąki i sól i wymieszać na gładką masę. Przełożyć do foremki 20 cm x 22 xm wyłożej papierem do pieczenia. Ułożyć wiśnie, lekko je wciskając. Piec...

odchudzanie

Chlebek bananowy

Banany zblenduj z musem jabłkowym. Wymieszaj z mąką i skrobią, erytrytolem, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Wyłóż do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 50 minut w 180 stopniach w ustawieniu góra-dół.  

odchudzanie

Ciasto marchewkowe

Marchewkę ścieramy na tarce, orzechy siekamy na drobno. Białka ubijamy i łączymy z resztą składników. Wykładamy do formy do pieczenia wyściełanej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut w ustawieniu grzania góra-dół.  Opcje wykończenia:  Ciasto możecie polać polewą z serka śmietankowego wymieszanego z erytrytolem, którą nakładamy na ostudzony...

porady dietetyczne

Deser z pszenicą ekspandowaną

Kaszę manną gotujemy na wodzie, dodajemy miód i czekamy aż uzyskamy kremową, gęstą konsystencję. Kiedy kasza trochę przestygnie mieszamy ją ze skyrem i 20 g pszenicy ekspandowanej. Całość przekładamy do miseczki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią naszą masę. Na koniec całość posypujemy owocami oraz resztą pszenicy ekspandowanej.

porady dietetyczne

Świąteczne pierniki

Na początku rozpuszczamy masło w rondelku i dodajemy do niego miód. Następnie dodajemy kakao i przyprawę do pierników. Masę należy podgrzewać do momentu aż masło całkowicie się rozpuści. Kolejnym krokiem jest wymieszanie mąki, żółtek jaj z kwaśną śmietaną i sodą. Następnie łączymy suche składniki z wcześniej przygotowaną masą (powinna być ona przestudzona)....

zdrowe odżywianie

Gofry marchewkowe z owocami

Marchewkę zetrzeć na tarce a następnie wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie nakładać łyżka masę na rozgrzaną gofrownicę podsmarowaną wcześniej za pomocą pędzelka olejem i piec kilka minut. Po przestygnięciu nakładać na gofry jogurt wymieszany z wiórkami i pokrojone owoce.

dieta i zdrowie

Sałatka owocowa

Marchewkę zetrzeć na tarce a następnie wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie nakładać łyżka masę na rozgrzaną gofrownicę podsmarowaną wcześniej za pomocą pędzelka olejem i piec kilka minut. Po przestygnięciu nakładać na gofry jogurt wymieszany z wiórkami i pokrojone owoce.

×