Wartość odżywcza w całości (16 sztuk):
- Energia dla wersji z borówką: 3524,64 kcal
- Energia: 1 porcja - 245 kcal
Składniki na 16 porcji:
- 15 g Drożdże świeże
- 250 g Mleko 2% tłuszczu
- 80 g Masło
- 10 g Cukier
- 120 g Ksylitol
- 200 g Mąka tortowa pszenna lub orkiszowa
- 300 g Mąka pszenna pełnoziarnista
- 60 g Jaja kurze całe
- Szczypta soli
- Farsz: 300 g Borówki lub jagody / 300 g Wiśnie
- 30 g Ksylitol
- 10 g Skrobia ziemniaczana
- Lukier: 200 g Ksylitol (zmiksowany na puder)
- 5 g Sok z cytryny
- Ciepła woda – ok. 4-5 łyżeczek
Przygotowanie:
Drożdze rozmieszać z ciepłym mlekiem i i cukrem. Odstawić na 5 minut. Kolejno dodać ksylitol, mąki,
jaja, sól. Ciasto wyrobić. Dodać roztopione masło i ponownie wyrobić aż masa będzie gładka i
elastyczna. Odsatwić na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.
Owoce wymieszać z ksylitolem i skrobią. Ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 16 części. Każdą
rozwałkować, nałożyć farsz. Zamknąć szczelnie jak pieroga i uformować podłużne bułeczki. Ułoży ć na
papierze do pieczenia. Odstawić na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bułki piec ok. 20
minut. Z ksylitolu, soku i wody przygotować lukier. Polać wystudzone bułki.
Przepis inspirowany mojewypieki.pl