Jagodzianki i wiśniowianki

Jagodzianki i wiśniowianki - przygotuj pyszne bułeczki z dodatkiem ulubionych owoców!

Dieta personalizowana

Wartość odżywcza w całości (16 sztuk):

  • Energia dla wersji z borówką: 3524,64 kcal
  • Energia: 1 porcja - 245 kcal

Składniki na 16 porcji:

  • 15 g Drożdże świeże
  • 250 g Mleko 2% tłuszczu
  • 80 g Masło
  • 10 g Cukier
  • 120 g Ksylitol
  • 200 g Mąka tortowa pszenna lub orkiszowa
  • 300 g Mąka pszenna pełnoziarnista
  • 60 g Jaja kurze całe
  • Szczypta soli
  • Farsz: 300 g Borówki lub jagody / 300 g Wiśnie
  • 30 g Ksylitol
  • 10 g Skrobia ziemniaczana
  • Lukier: 200 g Ksylitol (zmiksowany na puder)
  • 5 g Sok z cytryny
  • Ciepła woda – ok. 4-5 łyżeczek

Przygotowanie:

Drożdze rozmieszać z ciepłym mlekiem i i cukrem. Odstawić na 5 minut. Kolejno dodać ksylitol, mąki,
jaja, sól. Ciasto wyrobić. Dodać roztopione masło i ponownie wyrobić aż masa będzie gładka i
elastyczna. Odsatwić na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.
Owoce wymieszać z ksylitolem i skrobią. Ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 16 części. Każdą
rozwałkować, nałożyć farsz. Zamknąć szczelnie jak pieroga i uformować podłużne bułeczki. Ułoży ć na
papierze do pieczenia. Odstawić na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bułki piec ok. 20
minut. Z ksylitolu, soku i wody przygotować lukier. Polać wystudzone bułki.
Przepis inspirowany mojewypieki.pl