Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 121 kcal bez polewy
- Energia: 135 kcal z polewą
Składniki na 12 porcji:
- 150 g Marchew
- 50 g Jabłko
- 30 g Orzechy nerkowca
- 100 g Mąka orkiszowa pełnoziarnista
- 50 g Mąka orkiszowa
- 75 g Ksylitol
- 2 szt. Jaja kurze całe
- 30 g Olej rzepakowy uniwersalny
- 130 g Jogurt naturalny
- Sól (szczypta), soda oczyszczona (1 łyżeczka), cynamon (1 łyżeczka), imbir (1/4 łyżeczki), goździki (1 szt.)
- Polewa: 100 g Jogurt naturalny
- 10 g Kakao naturalne w proszku
- 20 g Ksylitol
- 5 g Żelatyna
Przygotowanie:
Marchew zetrzeć na drobnej tarce. Jabłko pokroić w kostkę, orzechy drobno posiekać. Mąki wymieszać z solą, sodą, cynamonem, imbirem i rozgniecionym w moździerzu goździkiem. Jaja zmiksować z olejem,
jogurtem, ksylitolem. Do mokrych składników dodać suche, a kolejno marchew, jabłko i orzechy.
Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem. Przelać masę.
Piec w 180 stopniach ok. 35-40 minut.
Polewa: Żelatynę zalać łyżką wody i odstawić do napęcznienia. Jogurt z kakao i ksylitolem umieścić w małym garnuszku. Cały czas energicznie mieszać i lekko podgrzewać (ma ma być delikatnie ciepła, nie gorąca!). Dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Wstawić do lodówki do aż zacznie gęstnieć. Polać ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Ciasto można podawać z polewą lub bez. Smacznego!