Wartość odżywcza:
- Energia: Całość – 1960 kcal
- Energia: 1 porcja - 245 kcal
Składniki na 8 porcji:
- 40 g Ciasteczka lub herbatniki pełnoziarniste
- 500 g Ricotta
- 500 g Jogurt grecki
- 100 g Ksylitol
- 18 g Śmietan-fix (2 op.)
- 15 g Żelatyna
- 60 g Orkisz ekspandowany
- 10 g Kakao naturalne w proszku
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć ciasteczka na dnie. Żelatynę
zalać 50 ml ciepłej wody. Odstawić do napęcznienia. Ricottę, jogurt, śmietan-fix i ksylitol zmiksować.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej, dobrze wymieszać. Zmiksować z resztą
masy. Masę podzielić na 2 części – 2/3 wymieszać z 40 g orkiszu, a 1/3 zmiksować z kakao. Na
herbatniki wylać masę z orkiszem, a kolejno masę kakaową. Posypać pozostałą częścią orkiszu.
Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.