Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 620 kcal
- Białko: 20,9 g
- Tłuszcze: 24,7 g
- Węglowodany: 87,4 g
Składniki na 30 - 40 pierników:
- Miód pszczeli (150 g - ½ szklanki)
- Mąka orkiszowa typ 700 (250 g - 1 szklanka)
- Żółtko jaja kurzego (40 g - 1 sztuki )
- Śmietana 18% (75 g - 3 łyżki)
- Kakao (10 g - 1 łyżka)
- Soda oczyszczona (5 g - 1 łyżeczka)
Przygotowanie:
Na początku rozpuszczamy masło w rondelku i dodajemy do niego miód. Następnie dodajemy kakao i przyprawę do pierników. Masę należy podgrzewać do momentu aż masło całkowicie się rozpuści. Kolejnym krokiem jest wymieszanie mąki, żółtek jaj z kwaśną śmietaną i sodą. Następnie łączymy suche składniki z wcześniej przygotowaną masą (powinna być ona przestudzona). Całość należy dokładnie wymieszać i odstawić ciasto na kilka godzin (około 8-10). Następnie przechodzimy do wałkowania naszego ciasta. Warto oprószyć mąką zarówno wałek jak i blat (będzie dużo łatwiej). Za pomocą foremek wycinamy świąteczne kształty naszych pierników.
Potem należy przełożyć gotowe ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni przez około 10-12 minut. Ostatnim elementem jest dekorowanie naszych pierniczków. Tutaj możecie być kreatywni.