Świąteczne pierniki

Propozycja na świąteczne pierniczki! Nie jest to wersja fit, ale pamiętajmy o tym, że nie przytyjemy od zjedzenia kilku pierników!

porady dietetyczne

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 620 kcal
  • Białko: 20,9 g
  • Tłuszcze: 24,7 g
  • Węglowodany: 87,4 g

Składniki na 30 - 40 pierników:

  • Miód pszczeli (150 g - ½ szklanki)
  • Mąka orkiszowa typ 700 (250 g - 1 szklanka)
  • Żółtko jaja kurzego (40 g - 1 sztuki )
  • Śmietana 18% (75 g - 3 łyżki)
  • Kakao (10 g - 1 łyżka)
  • Soda oczyszczona (5 g - 1 łyżeczka)

Przygotowanie:

Na początku rozpuszczamy masło w rondelku i dodajemy do niego miód. Następnie dodajemy kakao i przyprawę do pierników. Masę należy podgrzewać do momentu aż masło całkowicie się rozpuści. Kolejnym krokiem jest wymieszanie mąki, żółtek jaj z kwaśną śmietaną i sodą. Następnie łączymy suche składniki z wcześniej przygotowaną masą (powinna być ona przestudzona). Całość należy dokładnie wymieszać i odstawić ciasto na kilka godzin (około 8-10). Następnie przechodzimy do wałkowania naszego ciasta. Warto oprószyć mąką zarówno wałek jak i blat (będzie dużo łatwiej). Za pomocą foremek wycinamy świąteczne kształty naszych pierników.

Potem należy przełożyć gotowe ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni przez około 10-12 minut. Ostatnim elementem jest dekorowanie naszych pierniczków. Tutaj możecie być kreatywni.