Deser z pszenicą ekspandowaną

Propozycja na szybki i wartościowy posiłek. Można go przygotować wieczorem i rano zjeść na śniadanie lub zabrać ze sobą na drugie śniadanie.

porady dietetyczne

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 520 kcal
  • Białko: 21,6 g
  • Tłuszcze: 6,74 g
  • Węglowodany: 94,4 g

Składniki na 1 porcję:

  • Kasza manna (30 g - 3 łyżki)
  • Woda (150 g - ½ szklanki)
  • Skyr naturalny (150 g - 1 opakowanie )
  • Pszenica ekspandowana (30 g - 1 szklanka)
  • Czekolada gorzka (10 g - 2 kostki)
  • Miód (10 g - 1 łyżka)
  • Borówki (70 g - ½ szklanki)
  • Maliny (70 g - ½ szklanki)

Przygotowanie:

Kaszę manną gotujemy na wodzie, dodajemy miód i czekamy aż uzyskamy kremową, gęstą konsystencję. Kiedy kasza trochę przestygnie mieszamy ją ze skyrem i 20 g pszenicy ekspandowanej. Całość przekładamy do miseczki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią naszą masę. Na koniec całość posypujemy owocami oraz resztą pszenicy ekspandowanej.