
Chlebek bananowy to idealna propozycja na przekąskę lub zdrowy deser. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Mimo nazwy, bliżej mu do ciasta niż pieczywa. Jeśli zostały Ci w domu nieco już przejrzałe banany, to idealny pomysł na ich wykorzystanie. W USA, gdzie chlebek bananowy jest bardzo popularny, 23 lutego obchodzony jest Narodowy Dzień Chleba Bananowego. Banany dostarczają cennego potasu dobrze wpływającego na ciśnienie. Znajdziemy w nich także fosfor, magnez, wapń, cynk i żelazo, a także witaminy z grupy B, witaminę C, E, K oraz bata-karoten przekształcany przez organizm w witaminę A.
Wartość odżywcza w całości/w porcji:
- Energia:
1286 kcal / 107 kcal
- Białko:
30 g / 2,5 g
- Tłuszcze:
12 g / 1 g
- Węglowodany:
400 g / 33 g
Składniki na 12 porcji:
- Mąka owsiana - 140 g
- Skrobia ziemniaczana - 60 g
- Banan - 360 g (3 sztuki) - można dodać jeszcze jednego do dekoracji
- Mus jabłkowy - 190 g (można dodać mus jabłkowy w słoiczku dla dzieci, zrobić własny lub uprażyć świeże jabłka)
- Erytrytol - 120 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Soda oczyszczona - 2 g
- Przyprawa piernikowa lub cynamon, gałka muszkatołowa i imbir w proszku
Przygotowanie:
Banany zblenduj z musem jabłkowym. Wymieszaj z mąką i skrobią, erytrytolem, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Wyłóż do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 50 minut w 180 stopniach w ustawieniu góra-dół.