Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to idealna propozycja na przekąskę lub zdrowy deser. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Mimo nazwy, bliżej mu do ciasta niż pieczywa. Jeśli zostały Ci w domu nieco już przejrzałe banany, to idealny pomysł na ich wykorzystanie. W USA, gdzie chlebek bananowy jest bardzo popularny, 23 lutego obchodzony jest Narodowy Dzień Chleba Bananowego. Banany dostarczają cennego potasu dobrze wpływającego na ciśnienie. Znajdziemy w nich także fosfor, magnez, wapń, cynk i żelazo, a także witaminy z grupy B, witaminę C, E, K oraz bata-karoten przekształcany przez organizm w witaminę A.

odchudzanie

Wartość odżywcza w całości/w porcji:

  • Energia: 1286 kcal / 107 kcal
  • Białko: 30 g / 2,5 g
  • Tłuszcze: 12 g / 1 g
  • Węglowodany: 400 g / 33 g

Składniki na 12 porcji:

  • Mąka owsiana - 140 g
  • Skrobia ziemniaczana - 60 g
  • Banan - 360 g (3 sztuki) - można dodać jeszcze jednego do dekoracji
  • Mus jabłkowy - 190 g (można dodać mus jabłkowy w słoiczku dla dzieci, zrobić własny lub uprażyć świeże jabłka)
  • Erytrytol - 120 g
  • Proszek do pieczenia - 4 g
  • Soda oczyszczona - 2 g
  • Przyprawa piernikowa lub cynamon, gałka muszkatołowa i imbir w proszku

Przygotowanie:

Banany zblenduj z musem jabłkowym. Wymieszaj z mąką i skrobią, erytrytolem, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Wyłóż do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 50 minut w 180 stopniach w ustawieniu góra-dół.