Wartość odżywcza w całości/w porcji:
- Energia: 1286 kcal / 107 kcal
- Białko: 30 g / 2,5 g
- Tłuszcze: 12 g / 1 g
- Węglowodany: 400 g / 33 g
Składniki na 12 porcji:
- Mąka owsiana - 140 g
- Skrobia ziemniaczana - 60 g
- Banan - 360 g (3 sztuki) - można dodać jeszcze jednego do dekoracji
- Mus jabłkowy - 190 g (można dodać mus jabłkowy w słoiczku dla dzieci, zrobić własny lub uprażyć świeże jabłka)
- Erytrytol - 120 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Soda oczyszczona - 2 g
- Przyprawa piernikowa lub cynamon, gałka muszkatołowa i imbir w proszku
Przygotowanie:
Banany zblenduj z musem jabłkowym. Wymieszaj z mąką i skrobią, erytrytolem, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Wyłóż do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 50 minut w 180 stopniach w ustawieniu góra-dół.