Wartość odżywcza w całości/w porcji:
- Energia: 1800 kcal / 150 kcal
- Białko: 76 g / 6 g
- Tłuszcze: 64 g / 5 g
- Węglowodany: 317 g / 26 g
Składniki na 12 porcji:
- 250 g mąki owsianej
- 60 g erytrytolu
- 3 białka jajek
- 250 g startej marchewki
- 180 ml mleka lub napoju roślinnego
- 120 g jogurtu typu greckiego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 30 g garstka orzechów włoskich
- 60 g rodzynki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki wanilii
- szczypta soli
- Do masy można też dodać przyprawę piernikową lub cynamon, imbir, gałkę muszkatołową
Przygotowanie:
Marchewkę ścieramy na tarce, orzechy siekamy na drobno. Białka ubijamy i łączymy z resztą składników. Wykładamy do formy do pieczenia wyściełanej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut w ustawieniu grzania góra-dół.
Opcje wykończenia:
Ciasto możecie polać polewą z serka śmietankowego wymieszanego z erytrytolem, którą nakładamy na ostudzony już wypiek. Alternatywnie do ciasta można zrobić polewę z rozpuszczonej gorzkiej czekolady zawierającej minimum 85% kakao. Czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy 10 g rozdrobnionego masła. Wkładamy w metalowej misce do garnka z gorącą wodą i rozpuszczamy, dodając na końcu łyżkę słodkiej śmietany. Polewę studzimy, ale tak żeby nie zastygła i wykładamy na przestudzone ciasto. Jeśli zdecydujecie się na polewę, kawałek ciasta będzie miał nieco więcej kalorii.
Czas przygotowania 60 minut.