Ciasto marchewkowe

Smaczne, wilgotne, pożywne, zdrowe i wyjątkowo proste w przygotowaniu - takie właśnie jest ciasto marchewkowe przygotowane na bazie mąki owsianej, z erytrytolem zamiast cukru i bardzo niewielką ilością tłuszczu. Jeśli masz ochotę na słodki deser, ale nie chcesz sięgać po gotowe wyroby ani piec tradycyjnych, ciężkich ciast, to jest propozycja dla Ciebie. W jednym kawałku bez polewy jest tylko 150 kcal.

odchudzanie

Wartość odżywcza w całości/w porcji:

  • Energia: 1800 kcal / 150 kcal
  • Białko: 76 g / 6 g
  • Tłuszcze: 64 g / 5 g
  • Węglowodany: 317 g / 26 g

Składniki na 12 porcji:

  • 250 g mąki owsianej
  • 60 g erytrytolu
  • 3 białka jajek
  • 250 g startej marchewki
  • 180 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 120 g jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 30 g garstka orzechów włoskich
  • 60 g rodzynki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki wanilii
  • szczypta soli
  • Do masy można też dodać przyprawę piernikową lub cynamon, imbir, gałkę muszkatołową

Przygotowanie:

Marchewkę ścieramy na tarce, orzechy siekamy na drobno. Białka ubijamy i łączymy z resztą składników. Wykładamy do formy do pieczenia wyściełanej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut w ustawieniu grzania góra-dół. 

Opcje wykończenia: 

Ciasto możecie polać polewą z serka śmietankowego wymieszanego z erytrytolem, którą nakładamy na ostudzony już wypiek. Alternatywnie do ciasta można zrobić polewę z rozpuszczonej gorzkiej czekolady zawierającej minimum 85% kakao. Czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy 10 g rozdrobnionego masła. Wkładamy w metalowej misce do garnka z gorącą wodą i rozpuszczamy, dodając na końcu łyżkę słodkiej śmietany. Polewę studzimy, ale tak żeby nie zastygła i wykładamy na przestudzone ciasto. Jeśli zdecydujecie się na polewę, kawałek ciasta będzie miał nieco więcej kalorii. 

 

Czas przygotowania 60 minut.