Smoothie bowl – śniadanie

Przygotowanie: Szpinak opłukać w wodzie, a następnie zblendować go na gładką masę wraz z bananem, płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, erytrytolem i napojem sojowym. Dla smaku można dodać odrobinę soku z wyciśniętej cytryny. Całość przelać do miseczki, udekorować owocami i orzechami.    Dodatkowo: w ciepłe dni szczególnie sprawdzą się owoce mrożone – to...

Zupa prebiotycza

Ziemniaki, pietruszkę, seler obrać, pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać kurkumę, curry oraz cebulę w kostkę, pora w talarki i czosnek. Smażyć do zeszklenia pora i cebuli. Następnie dodać warzywa korzeniowe, ziele angielskie, liść laurowy, zalać 500 ml wody, gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać odcedzoną ciecierzycę....

Fit rafaello

Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni, następnie przelać wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Mleko kokosowe i wodę wlać do garnka, następnie dodać odcedzoną kaszę oraz ksylitol. Gotować na wolnym ogniu, do momentu aż wchłonie cały płyn, stale mieszając, aby kasza nie przywarła do dna. Do ugotowanej kaszy dodać olej kokosowy oraz połowę...

Burrito z czerwoną fasolą

Podgrzać tortillę, aby była miękka i elastyczna. Awokado ugnieść widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny, pokrojoną cebulą i czosnkiem. Dodać sól, pieprz i kolendrę. Tortillę posmarować pastą z awokado. Nałożyć porcję pokrojonych warzyw, fasolę i mozzarellę. Zawinąć w kopertę. Zawinięte burrito podgrzać z każdej strony na patelni teflonowej, aż do zarumienienia.

Biszkoptowo-budyniowy omlet z owocami i sosem orzechowym

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną masę, następnie dodać żółtka i budyń, wtedy już bardzo delikatnie wymieszać do połączenia składników. Smażyć na rozgrzanej oliwie pod przykryciem do ścięcia omleta. Ułożyć pokrojone owoce i podawać z sosem: jogurt wymieszać z masłem orzechowym. Całość posypać pokruszonymi orzechami.

Zdrowe odżywianie

Czekoladowy budyń jaglany

Kaszę jaglaną przelać wodą na sicie (aby uniknąć gorzkiego posmaku), a następnie gotować przez ok. 12 minut w 300 ml mleka. Następnie zmiksować ją na gładki budyń z dodatkowymi 100 ml mleka, 1,5 łyżki kakao (prawdziwym, bez cukru), 2 bananami i łyżką oleju kokosowego (dla smaku). Podawać z plasterkami banana i orzechami.

Warzywne leczo

Warzywne leczo

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Kiedy się zarumieni dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię. Smażymy warzywa aż do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone kiełbaski z boczniaków (można użyć zwykłej kiełbasy). Całość zalewamy przecierem pomidorowym i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami.

Rozgrzewająca zupa dyniowa

Rozgrzewająca zupa dyniowa

Dynię pokroić i piec w piekarniku w 180 C przez 20-25 minut, aż warzywo będzie miękkie. Po upieczeniu obrać dynię ze skórki i zblendować miąższ na puree. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w cienkie plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone warzywa, następnie wlać bulion i gotować do miękkości. Na koniec dodać...

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Po chwili dodać pokrojoną cukinię oraz pora. Kolejno podsmażone warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na koniec całość dokładnie zmiksować i posypać świeżą pietruszką.  Podawać z grzankami lub pieczywem.

Wegańska tofucznica

Wegańska tofucznica

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulkę oraz kurkumę. Podsmażyć chwilę, mieszając. Tofu pokruszyć widelcem, dodać na patelnię.  Doprawić solą kala-namak oraz pieprzem. Dodać płatki drożdżowe i chwilę podsmażyć, co jakiś czas mieszając. Jeżeli tofucznica jest za sucha, dodać mleko sojowe i wymieszać. Po chwili zdjąć z patelni i podawać z ulubionymi...

Marchewkowo-kokosowa zupa krem

Marchewkowo-kokosowa zupa krem

Marchew umyć i obrać, kaszę jaglaną zalać wrzątkiem a następnie przepłukać na sicie pod bieżąca wodą. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, następnie wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą i lekko podsmażyć, na koniec dodając przyprawy, kaszę jaglaną, wiórki kokosowe i pokrojoną na mniejsze kawałki marchew. Wszystkie składniki zalać około 750 ml...

×