Czekoladowa gryczanka

Czekoladowa gryczanka

Kaszę dwukrotnie przepłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka z wodą. Posiekać drobno daktyle, dodać do kaszy, posolić. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Kiedy kasza wpije całą wodę, dodać napój roślinny i kakao, dokładnie wymieszać. Gotować przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając, aby kasza się...

Wegański smalec z fasoli

Wegański smalec z fasoli

Cebulę należy obrać, pokroić i zeszklić na patelni. Kolejnym krokiem jest połączenie jej z odsączoną fasolą z puszki przy użyciu blendera – całość należy zblendować na gładką masę. Smalec świetnie smakuje sam, ale jeszcze lepiej na kanapkach. Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań. Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

Wegańska szarlotka

Wegańska szarlotka

Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli i ksylitol. Następnie dolać olej i mleko. Zagnieść ciasto. Włożyć do zamrażalnika na około 15 min. W tym czasie obrać i pokroić jabłka. Poddusić je w garnku na łyżce wody, po czym dodać cynamon. Po ostygnięciu wymieszać z proszkiem budyniowym. Ciasto wyjąć z zamrażarki i...

Jaglane kokosanki

Jaglane kokosanki

Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Po ostudzeniu dodaj wiórki kokosowe oraz ksylitol. Następnie zmiksuj całość – pamiętaj jednak, że masa nie musi być jednolita. Ciastka formuj dłońmi, po czym ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane  ciastka piecz 40 min w temperaturze 170...

Bezglutenowy chlebek bananowy

Bezglutenowy chlebek bananowy

Płatki owsiane zmiksować na mąkę, następnie dodać pozostałe składniki – wszystko zblendować na jednolity, gęsty krem. Piec w małej keksówce (16,5cmx8,5cm) lub w kokilkach wyłożonych papierem do pieczenia 33-35 minut w 175 stopniach.

Makaron z tofu

Makaron z tofu

Tofu pokroić w drobną kosteczkę, prażyć na suchej patelni, aż lekko zbrązowieje. Oliwę wymieszać z sosem sojowym i dodać ulubione przyprawy (zioła prowansalskie, lubczyk, papryka). Następnie odrobinę sosu wylać na patelnię, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Po chwili dołożyć podprażone tofu i passatę pomidorową. Można dodatkowo przyprawić ziołami. Smażyć aż sos...

Wegański, rozgrzewający gulasz

Wegański, rozgrzewający gulasz

Na dnie głębokiego rondla roztapiamy olej kokosowy. Pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy około 2 minut. Dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Smażymy kolejną minutę. Batat obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 1 x 1 cm. Dodajemy do rondla. Mieszamy....

przepisy od dietetyka

Wielkanocna pasta (bez) jajeczna z ciecierzycy

Wielkanoc to święto jajek. Co zrobić kiedy nie możemy lub nie chcemy ich jeść? Oto propozycja na zdrową, smaczną i super prostą pastę (bez) jajeczną. Pasta składa się głównie z dwóch składników: ciecierzycy i oliwy, przez co sprawdzi się w diecie wegańskiej, bezjajecznej, bezlmecznej czy bezglutenowej. Pasta świetnie sprawdzi się jako przystawka,...

Leczo z ciecierzycą i kaszą jaglaną

Leczo z ciecierzycą i kaszą jaglaną

Leczo to propozycja lekkiego i łatwego w przygotowaniu dania. W wersji z ciecierzycą cieszy się dużym zainteresowaniem wśród osób na diecie wegetariańskiej. Wartość odżywcza: Energia 660 kcal Białko 24,4 g Tłuszcze 20,3 g Węglowodany 825 g Składniki: 200 g pomidorów 150 g cukinii 100 g czerwonej papryki 60 g kaszy jaglanej 45...

Koktajl z awokado

Koktajl z awokado

Koniecznie wypróbuj ten koktajl – to istna bomba zdrowia! Wartość odżywcza 1 porcji: Energia 301 kcal Białko 14 g
 Tłuszcze 17 g Węglowodany 32 g Składniki: 1/2 awokado 1 szklanka kefiru 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki otrąb owsianych 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Awokado obrać, pokroić, zmiksować z kefirem....

Koktajl bananowy z migdałami

Koktajl bananowy z migdałami

Niecodzienna wersja bananowego koktajlu – musisz go spróbować! Wartość odżywcza 1 porcji: Energia 309 kcal Białko 7 g
 Tłuszcze 14 g Węglowodany 43 g Składniki: 1 banan 1/2 szklanki soku jabłkowego 2 łyżki mielonych migdałów cynamon, imbir Przygotowanie: Banana obrać, pokroić, zmiksować. Wlać sok, wsypać migdały, doprawić szczyptami cynamonu oraz imbiru, ponownie...

×