
Czerwona fasola zawiera żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk, w połączeniu z ulubionymi warzywami pomoże zredukować szkodliwy cholesterol, a błonnik pozytywnie wpłynie na układ trawienny.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
540 kcal
- Białko:
22 g
- Tłuszcze:
25 g
- Węglowodany:
60 g
Składniki na 1 porcję:
- 1 tortilla pełnoziarnista (60 g)
- 1/4 pomidora (50 g)
- 1/5 puszki czerwonej fasoli (80 g)
- 1/4 papryki (60 g)
- 1/3 awokado (50 g)
- 1/3 cebuli (40 g)
- 1/3 kulki mozzarelli (45 g)
- 1 szczypta soli (1 g)
- 1 szczypta pieprzu (1 g)
- 1/2 łyżki soku z cytryny (3 ml)
- 1 ząbek czosnku (5 g)
- 1 łyżeczka kolendry, suszonej (3 g)
Przygotowanie:
Podgrzać tortillę, aby była miękka i elastyczna. Awokado ugnieść widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny, pokrojoną cebulą i czosnkiem. Dodać sól, pieprz i kolendrę. Tortillę posmarować pastą z awokado. Nałożyć porcję pokrojonych warzyw, fasolę i mozzarellę. Zawinąć w kopertę. Zawinięte burrito podgrzać z każdej strony na patelni teflonowej, aż do zarumienienia.