Burrito z czerwoną fasolą

Autor: Patrycja Kulczycka

Czerwona fasola zawiera żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk, w połączeniu z ulubionymi warzywami pomoże zredukować szkodliwy cholesterol, a błonnik pozytywnie wpłynie na układ trawienny.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    540 kcal

  • Białko:

    22 g

  • Tłuszcze:

    25 g

  • Węglowodany:

    60 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • 1 tortilla pełnoziarnista (60 g)
  • 1/4 pomidora (50 g)
  • 1/5 puszki czerwonej fasoli (80 g)
  • 1/4 papryki (60 g)
  • 1/3 awokado (50 g)
  • 1/3 cebuli (40 g)
  • 1/3 kulki mozzarelli (45 g)
  • 1 szczypta soli (1 g)
  • 1 szczypta pieprzu (1 g)
  • 1/2 łyżki soku z cytryny (3 ml)
  • 1 ząbek czosnku (5 g)
  • 1 łyżeczka kolendry, suszonej (3 g)

 

Przygotowanie:

Podgrzać tortillę, aby była miękka i elastyczna. Awokado ugnieść widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny, pokrojoną cebulą i czosnkiem. Dodać sól, pieprz i kolendrę. Tortillę posmarować pastą z awokado. Nałożyć porcję pokrojonych warzyw, fasolę i mozzarellę. Zawinąć w kopertę. Zawinięte burrito podgrzać z każdej strony na patelni teflonowej, aż do zarumienienia.

 

Powrót Powrót