Czekoladowy budyń jaglany

Lubisz słodkie, budyniowe desery? Ten budyń z kaszy jaglanej przebije wszystkie kaszki jakie kiedykolwiek jadłeś. Stanie się to za pomocą genialnego smaku i doskonałym wartościom odżywczym. Kasza jaglana, która jest głównym składnikiem budyniu, zawiera duże ilości żelaza oraz krzemu, które wpływają między innymi na stan naszych włosów i paznokci. Spróbuj już dziś!

Zdrowe odżywianie

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 323 kcal
  • Białko: 10,2g
  • Tłuszcze: 7,3g
  • Węglowodany: 57g

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 banany
  • garść orzechów (polecam brazylijskie)

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przelać wodą na sicie (aby uniknąć gorzkiego posmaku), a następnie gotować przez ok. 12 minut w 300 ml mleka. Następnie zmiksować ją na gładki budyń z dodatkowymi 100 ml mleka, 1,5 łyżki kakao (prawdziwym, bez cukru), 2 bananami i łyżką oleju kokosowego (dla smaku). Podawać z plasterkami banana i orzechami.