Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 323 kcal
- Białko: 10,2g
- Tłuszcze: 7,3g
- Węglowodany: 57g
Składniki na 4 porcje:
- 200 g kaszy jaglanej
- 400 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 banany
- garść orzechów (polecam brazylijskie)
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przelać wodą na sicie (aby uniknąć gorzkiego posmaku), a następnie gotować przez ok. 12 minut w 300 ml mleka. Następnie zmiksować ją na gładki budyń z dodatkowymi 100 ml mleka, 1,5 łyżki kakao (prawdziwym, bez cukru), 2 bananami i łyżką oleju kokosowego (dla smaku). Podawać z plasterkami banana i orzechami.