Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 202 kcal
- Białko: 7,38 g
- Tłuszcze: 11,9 g
- Węglowodany: 19,7 g
Składniki na 1 porcję:
- Cukinia (300 g - ½ sztuki)
- Cebula (50g - ½ sztuki)
- Czosnek (5g - 1 ząbek)
- Olej rzepakowy (10g - 1 łyżka)
- Por (25g - ¼ sztuki)
- Bulion warzywny (125g - ½ szklanki)
- Pietruszka (5g - 1 łyżeczka)
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Po chwili dodać pokrojoną cukinię oraz pora. Kolejno podsmażone warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na koniec całość dokładnie zmiksować i posypać świeżą pietruszką. Podawać z grzankami lub pieczywem.