Zupa krem z cukinii

Bardzo szybka i smaczna zupa krem z cukini. To idealny sposób aby rozgrzać się w chłodniejszy dzień. Zupę można zjeść z grzankami lub świeżym pieczywem.

Zupa krem z cukinii

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 202 kcal
  • Białko: 7,38 g
  • Tłuszcze: 11,9 g
  • Węglowodany: 19,7 g

Składniki na 1 porcję:

  • Cukinia (300 g - ½ sztuki)
  • Cebula (50g - ½ sztuki)
  • Czosnek (5g - 1 ząbek)
  • Olej rzepakowy (10g - 1 łyżka)
  • Por (25g - ¼ sztuki)
  • Bulion warzywny (125g - ½ szklanki)
  • Pietruszka (5g - 1 łyżeczka)

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Po chwili dodać pokrojoną cukinię oraz pora. Kolejno podsmażone warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na koniec całość dokładnie zmiksować i posypać świeżą pietruszką.  Podawać z grzankami lub pieczywem.