Warzywne leczo

Bardzo szybki i smaczny pomysł na lekki obiad lub kolację na ciepło. Dzięki tej potrawie przemycimy sporo warzyw, które są źródłem wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 613 kcal
  • Białko: 33,5 g
  • Tłuszcze: 27,1 g
  • Węglowodany: 61,4 g

Składniki na 1 porcję:

  • Cebula (50 g - ½ sztuki)
  • Olej rzepakowy (10 g - 1 łyżka)
  • Papryka (200 g - 1 sztuka)
  • Cukinia (250 g - ½ małej cukinii)
  • Przecier pomidorowy (250 g - ½ opakowania)
  • Kiełbaski z boczniaków (Dobra Kaloria) (90g - 2 sztuki)
  • Bułka pszenna (30 g - 1 sztuka)

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Kiedy się zarumieni dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię. Smażymy warzywa aż do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone kiełbaski z boczniaków (można użyć zwykłej kiełbasy). Całość zalewamy przecierem pomidorowym i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami.