Rozgrzewająca zupa dyniowa

Rozgrzewająca zupa dyniowa

Dynię pokroić i piec w piekarniku w 180 C przez 20-25 minut, aż warzywo będzie miękkie. Po upieczeniu obrać dynię ze skórki i zblendować miąższ na puree. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w cienkie plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone warzywa, następnie wlać bulion i gotować do miękkości. Na koniec dodać...

Sałatka z rukolą i burakiem

Sałatka z rukolą i burakiem

Kaszę jęczmienną ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kiedy przestygnie przełożyć do miski, następnie ułożyć rukolę, pokrojone buraki, gruszkę i fetę. Następnie całość skropić oliwą, posypać nasionami słonecznika i pestkami dyni.

Zielone babeczki

Zielone babeczki

Szpinak należy umyć i osuszyć, następnie zblendować w celu uzyskania gładkiej masy. Jajka ubić wraz z erytrytolem przy pomocy miksera. Gdy masa będzie już ubita, powoli dodawać olej, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać zblendowane liście szpinaku. Gdy składniki połączą się ze sobą, dodać przesianą przez sitko mąkę wraz z...

Omlet owsiany z truskawkami

Omlet owsiany z truskawkami

Płatki owsiane wsypujemy do wysokiego naczynia. Dodajemy kakao i jajka. Wszystko blendujemy za pomocą blendera. Następnie dodajemy żurawinę i wiórki kokosowe, całość mieszamy. Przygotowaną masę wylewamy na patelnię i smażymy na wolnym ogniu. Gdy brzegi omleta się zarumienią, przewracamy go na drugą stronę. Po około 3-5 minutach wykładamy omleta na talerz, polewamy...

Zapiekana tortilla z serem i fasolą

Zapiekana tortilla z serem i fasolą

Na połowę tortilli wykładamy odsączoną fasolę, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Na koniec dodajemy plastry sera. Składamy tortillę na pół i pieczemy w 150 stopniach przez około 5 min (aż do stopienia sera). W tym czasie możemy przygotować sos – jogurt należy wymieszać z musztardą i czosnkiem. Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego,...

Kawa mrożona

Kawa mrożona

Napój można również przygotować na mleku bez laktozy lub napoju roślinnym. Świetnie sprawdzi się także kawa w wersji smakowej bez dodatku cukru, np. orzechowa. Do przygotowania będzie potrzebny blender z końcówką do ubijania białek.Do naczynia wsypujemy kawę, erytrytol, dodajemy 2 łyżeczki zimnej wody. Całość ubijamy przy pomocy blendera, aż stworzy się gęsta...

Deser jogurtowo - kawowy

Deser jogurtowo – kawowy

Kakao należy wymieszać z 1/3 opakowania jogurtu. W tym czasie zagotować wodę i rozpuścić w niej 1,5 łyżeczki żelatyny i 1 łyżkę erytrytolu, dobrze wymieszać. Całość połączyć z wymieszaną wcześniej masą, przelać do pucharków lub szklanek i odstawić aż stężeje. Kolejną warstwę należy zrobić podobnie, używając zamiast kakao kawy. Gdy dwie warstwy...

×