Przygotowanie:
Do takich pieczonych pierogów możemy dodać dowolny farsz, według naszych upodobań. Dziś proponujemy pierożki z łososiem i szpinakiem oraz z soczewicą i pieczarkami.
Z porcji ciasta otrzymamy około 30 pierogów.
- 500 g Mąka pszenna pełnoziarnista
- 1 szt Jaja kurze całe
- 2 szt Żółtko jaja kurzego
- 20 g Oliwa z oliwek (2 łyżki)
- 40 g Masło
- 40 g Drożdże świeże
- 250 g Mleko spożywcze 2% tłuszczu
- 5 g Cukier
Masło roztopić na patelni. Do miski wsypać mąkę i wbić jajka, dodać oliwę i szczyptę soli. Mleko podgrzać z cukrem, dodać drożdże i mieszać do momentu rozpuszczenia drożdży. Dodać masę i masło do miski i wszystko wymieszać, wyrobić ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na pól godziny do wyrośnięcia.
Farsz ze szpinakiem i łososiem:
- 250 g Szpinak świeży (lub mrożony w liściach)
- 100 g Łosoś wędzony
- 50 g Serek Turek Figura (lub inny chudy serek)
- 50 g Cebula
- 50 g Suszone pomidory w oleju
- 5 g Oliwa z oliwek (łyżeczka)
- Czosnek
Na oliwie zeszklić pokrojoną drobno cebulkę, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, umyty lub rozmrożony i odsączony szpinak, chwilę przesmażyć aż szpinak zmięknie i odparuje, zdjąć z ognia, przyprawić solą i pieprzem i dodać pokrojonego łososia, pomidory odsączone z oleju i serek, wymieszać.
Farsz z soczewicą i pieczarkami:
- 240 g Soczewica konserwowa (bez zalewy)
- 200 g Ziemniaki ugotowane
- 200 g Pieczarki
- 50 g Cebula
- 5 g Oliwa z oliwek
- Kminek mielony, natka pietruszki
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Na oliwie zeszklić cebulkę, dodać drobno pokrojone pieczarki, przesmażyć, dodać soczewicę i podsmażyć jeszcze chwilę. Wszystko wymieszać z ziemniakami przeciśniętymi przez praskę, szczyptą mielonego kminku, solą i pieprzem oraz natką pietruszki.
Z ciasta oderwać małą kulkę, rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć farsz i zlepić brzegi. Pierogi układać na blaszce wyłożonej pergaminem, na brzegu widelcem odcisnąć wzorek. Pierożki posmarować rozbełtanym jajkiem by się ładnie świeciły. Można posypać ziołami np. kminkiem, tymiankiem lub sezamem. Piec w temp. 180stopni ok.20-25minut.