Przygotowanie:
Sezon na pomidory w pełni. By wydobyć z nich prawdziwy letni pomidorowy smak proponuję upiec je w piekarniku, połączone z młoda marchewką, ziołami i oliwą truflową. To nasza propozycja na zdrowy czerwcowy comfort food.
Składniki na 2 porcje, 1 porcja zupy: 174kcal
- 2 duże pomidory (ok.600g)
- 2 marchewki
- 2 łyżki oliwy truflowej
- 2 ząbki czosnku
- Zioła: np. tymianek i oregano
Marchew i czosnek obrać. Z pomidorów wyciąć szypułki a skórkę na czubku ponacinać na krzyż. Warzywa razem z ziołami ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posmarować połową oliwy, przykryć i piec w temp. 160st. około 75 minut. Pomidory obrać ze skórki, całość włożyć do garnka, przyprawić szczyptą soli i pieprzu i zmiksować na krem. Zupę podać skropioną pozostałą połowa oliwy.
Proponuję zupę podać z 2 kromkami pieczywa graham i 50g sera feta pokrojonego w kostkę na osobę. Taki posiłek będzie miał 420kcal.
Przepis na zupę pochodzi z blogu whiteplate.blogspot.com