
Fast foody utożsamiane są zwykle z niezdrową żywnością. Nie ma się co dziwić, gdyż w większości przypadków dostaniemy je w właśnie w takiej wersji. Możemy jednak przygotować je sami, mamy wówczas pewność co znajduje się w środku. Nasza propozycja – tortilla zapiekana z serem i fasolą – jest bardzo smaczna i prosta w wykonaniu.
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia:
538 kcal
- Białko:
32 g
- Tłuszcze:
16 g
- Węglowodany:
59 g
Składniki na 1 porcję:
- 1 tortilla pełnoziarnista (62 g)
- pół puszki fasoli czerwonej konserwowej (120 g)
- 2 plastry sera gouda (30 g)
- pół papryki czerwonej (100 g)
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej (30 g)
- 100 g jogurtu naturalnego
- łyżka musztardy (20 g)
- przyprawa: czosnek granulowany
Przygotowanie:
Na połowę tortilli wykładamy odsączoną fasolę, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Na koniec dodajemy plastry sera. Składamy tortillę na pół i pieczemy w 150 stopniach przez około 5 min (aż do stopienia sera). W tym czasie możemy przygotować sos – jogurt należy wymieszać z musztardą i czosnkiem.
Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.