Zapiekana tortilla z serem i fasolą

Autor: Agnieszka Pompecka

Fast foody utożsamiane są zwykle z niezdrową żywnością. Nie ma się co dziwić, gdyż w większości przypadków dostaniemy je w właśnie w takiej wersji. Możemy jednak przygotować je sami, mamy wówczas pewność co znajduje się w środku. Nasza propozycja – tortilla zapiekana z serem i fasolą – jest bardzo smaczna i prosta w wykonaniu.

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia:

    538 kcal

  • Białko:

    32 g

  • Tłuszcze:

    16 g

  • Węglowodany:

    59 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • 1 tortilla pełnoziarnista (62 g)
  • pół puszki fasoli czerwonej konserwowej (120 g)
  • 2 plastry sera gouda (30 g)
  • pół papryki czerwonej (100 g)
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej (30 g)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • łyżka musztardy (20 g)
  • przyprawa: czosnek granulowany

 

Przygotowanie:

Na połowę tortilli wykładamy odsączoną fasolę, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Na koniec dodajemy plastry sera. Składamy tortillę na pół i pieczemy w 150 stopniach przez około 5 min (aż do stopienia sera). W tym czasie możemy przygotować sos – jogurt należy wymieszać z musztardą i czosnkiem.

Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

 

Powrót Powrót