Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia: 538 kcal
- Białko: 32 g
- Tłuszcze: 16 g
- Węglowodany: 59 g
Składniki na 1 porcję:
- 1 tortilla pełnoziarnista (62 g)
- pół puszki fasoli czerwonej konserwowej (120 g)
- 2 plastry sera gouda (30 g)
- pół papryki czerwonej (100 g)
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej (30 g)
- 100 g jogurtu naturalnego
- łyżka musztardy (20 g)
- przyprawa: czosnek granulowany
Przygotowanie:
Na połowę tortilli wykładamy odsączoną fasolę, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Na koniec dodajemy plastry sera. Składamy tortillę na pół i pieczemy w 150 stopniach przez około 5 min (aż do stopienia sera). W tym czasie możemy przygotować sos – jogurt należy wymieszać z musztardą i czosnkiem.
Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.