Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia: 573 kcal
- Białko: 26 g
- Tłuszcze: 30 g
- Węglowodany: 50 g
Składniki na 1 porcję:
- łyżka oleju rzepakowego (10 g)
- 4 łyżki płatków owsianych (40 g)
- pół łyżeczki kakao (3 g)
- 2 jajka (120 g)
- łyżka suszonej żurawiny (15 g)
- łyżeczka wiórków kokosowych (4 g)
- 100 g jogurtu naturalnego
- duża garść truskawek (100 g)
Przygotowanie:
Płatki owsiane wsypujemy do wysokiego naczynia. Dodajemy kakao i jajka. Wszystko blendujemy za pomocą blendera. Następnie dodajemy żurawinę i wiórki kokosowe, całość mieszamy. Przygotowaną masę wylewamy na patelnię i smażymy na wolnym ogniu. Gdy brzegi omleta się zarumienią, przewracamy go na drugą stronę. Po około 3-5 minutach wykładamy omleta na talerz, polewamy jogurtem i dekorujemy truskawkami.
Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.