Omlet owsiany z truskawkami

Jednym z najbardziej popularnych owoców w naszym kraju są truskawki, także te późne odmiany. Nie ma się co dziwić – mają świetny smak, dostarczają dużo cennych związków (m. in błonnika i witaminę C) i są przy tym niskoenergetyczne, przez co można spożywać je bez obaw w całkiem pokaźnych ilościach. Są chętnie zjadane osobno, ale doskonale sprawdzają się także jako dodatek do potraw, takich jak nasza propozycja poniżej – omlet owsiany z truskawkami. Zachęcamy do spróbowania!

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia: 573 kcal
  • Białko: 26 g
  • Tłuszcze: 30 g
  • Węglowodany: 50 g

Składniki na 1 porcję:

  • łyżka oleju rzepakowego (10 g)
  • 4 łyżki płatków owsianych (40 g)
  • pół łyżeczki kakao (3 g)
  • 2 jajka (120 g)
  • łyżka suszonej żurawiny (15 g)
  • łyżeczka wiórków kokosowych (4 g)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • duża garść truskawek (100 g)

Przygotowanie:

Płatki owsiane wsypujemy do wysokiego naczynia. Dodajemy kakao i jajka. Wszystko blendujemy za pomocą blendera. Następnie dodajemy żurawinę i wiórki kokosowe, całość mieszamy. Przygotowaną masę wylewamy na patelnię i smażymy na wolnym ogniu. Gdy brzegi omleta się zarumienią, przewracamy go na drugą stronę. Po około 3-5 minutach wykładamy omleta na talerz, polewamy jogurtem i dekorujemy truskawkami.

Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.