Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia: 62 kcal
- Białko: 3,2 g
- Tłuszcze: 3,3 g
- Błonnik pokarmowy: 8,9 g
- Węglowodany: 4,9 g
Składniki:
- 5 l mleka wiejskiego lub mleka świeżego
- 0,5 g podpuszczki
- 100 ml kefiru z bakteriami lub śmietany
- łyżka czosnku niedźwiedziego (łyżeczka czarnuszki, oregano, siekane oliwki, suszone pomidory lub garść siekanych orzechów włoskich - do wyboru według upodobań)
Przygotowanie:
Podpuszczkę rozpuścić w 50 ml ciepłej, niegorącej wody. Mleko wlać do dużego garnka i podgrzewać mieszając do ok. 37 stopni. Wyłączyć ogień i wlać do niego kefir oraz podpuszczkę. Mieszać krótko przez pół minuty. Odstawić w garnku do momentu kiedy w mleku powstanie skrzep i oddzieli się serwatka. Zwykle trwa to ok. pół godziny. Po tym czasie powstały skrzep pokroić w garnku, w kratkę, wolno, długim nożem na kostkę w kształcie jaki wyjdzie, mniej więcej 1 cm. Ponownie zostawić ser na jeszcze 15 minut.
Durszlak lub plastikowe sitko wyłożyć gęstą ściereczką lub chustą do sera. Powstały skrzep wyłożyć łyżką cedzakową na sito. Dodać przyprawy i delikatnie, niezbyt dokładnie wszystko przemieszać. Pozostawić nad garnkiem czy miską do odsączenia, w temperaturze pokojowej. Po godzinie odwrócić ser w sicie, już bez ściereczki na drugą stronę. Przekładać go jeszcze ze strony na stronę kilka razy w ciągu 12-16 godzin.
1,5 l wody wymieszać z 250 g (najlepiej niejodowanej) soli. Zanurzyć w niej ser i trzymać 4 – 5 godzin. Wyjąć z wody, osuszyć na kratce i zachwycać się jego smakiem.