Domowy ser koryciński z czarnuszką

Czy są tu fani sera korycińskiego? Poniżej prosty przepis na jego domową wersję!

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia: 62 kcal
  • Białko: 3,2 g
  • Tłuszcze: 3,3 g
  • Błonnik pokarmowy: 8,9 g
  • Węglowodany: 4,9 g

Składniki:

  • 5 l mleka wiejskiego lub mleka świeżego
  • 0,5 g podpuszczki
  • 100 ml kefiru z bakteriami lub śmietany
  • łyżka czosnku niedźwiedziego (łyżeczka czarnuszki, oregano, siekane oliwki, suszone pomidory lub garść siekanych orzechów włoskich - do wyboru według upodobań)

Przygotowanie:

Podpuszczkę rozpuścić w 50 ml ciepłej, niegorącej wody. Mleko wlać do dużego garnka i podgrzewać mieszając do ok. 37 stopni. Wyłączyć ogień i wlać do niego kefir oraz podpuszczkę. Mieszać krótko przez pół minuty. Odstawić w garnku do momentu kiedy w mleku powstanie skrzep i oddzieli się serwatka. Zwykle trwa to ok. pół godziny. Po tym czasie powstały skrzep pokroić w garnku, w kratkę, wolno, długim nożem na kostkę w kształcie jaki wyjdzie, mniej więcej 1 cm. Ponownie zostawić ser na jeszcze 15 minut.

Durszlak lub plastikowe sitko wyłożyć gęstą ściereczką lub chustą do sera. Powstały skrzep wyłożyć łyżką cedzakową na sito. Dodać przyprawy i delikatnie, niezbyt dokładnie wszystko przemieszać. Pozostawić nad garnkiem czy miską do odsączenia, w temperaturze pokojowej. Po godzinie odwrócić ser w sicie, już bez ściereczki na drugą stronę. Przekładać go jeszcze ze strony na stronę kilka razy w ciągu 12-16 godzin.

1,5 l wody wymieszać z 250 g (najlepiej niejodowanej) soli. Zanurzyć w niej ser i trzymać  4 – 5 godzin. Wyjąć z wody, osuszyć na kratce i zachwycać się jego smakiem.