Wegański smalec z fasoli

Włączenie do swojej codziennej diety potraw wegańskich może przyczynić się do poprawy wielu parametrów zdrowotnych. Nasza propozycja – wegański smalec z fasoli – dostarcza o wiele mniej kwasów tłuszczowych nasyconych w porównaniu do tradycyjnego smalcu, przez co wpływa bardzo korzystnie na gospodarkę tłuszczową organizmu. Pomimo to jest bardzo smaczny i prosty w wykonaniu.

Wegański smalec z fasoli

Wartość odżywcza dla 1 porcji (50 g):

  • Energia: 47 kcal
  • Białko: 3 g
  • Tłuszcze: 1,7 g
  • Węglowodany: 3,1 g

Składniki na 7 porcji:

  • 1 puszka fasoli białej (240 g)
  • pół cebuli (100 g)
  • łyżka oleju rzepakowego (10 g)

Przygotowanie:

Cebulę należy obrać, pokroić i zeszklić na patelni. Kolejnym krokiem jest połączenie jej z odsączoną fasolą z puszki przy użyciu blendera – całość należy zblendować na gładką masę. Smalec świetnie smakuje sam, ale jeszcze lepiej na kanapkach.

Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.