Owsianka – z nią zdrowo rozpoczniesz dzień

Autor: Urszula Stankiewicz-Stram

Wariacja na temat sytego śniadania – ta owsianka z różnymi dodatkami przypadnie Ci go gustu.

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia:

    444 kcal

  • Białko:

    16 g

  • Tłuszcze:

    13,2 g

  • Błonnik pokarmowy:

    17,4 g

  • Węglowodany:

    68,4 g

 

Składniki:

  • 200 ml napoju owsianego (lub mleka i wody pół na pół)
  • 40 g płatków owsianych
  • szczypta soli
  • bakalie ( figi, morele)
  • ½ banana
  • ½ jabłka
  • 10 g nasion słonecznika
  • 5 g nasion chia

 

Przygotowanie:

Płatki i chia umieścić w garnuszku, zalać mlekiem. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, gotować kilka minut (ja zazwyczaj około 1 minuty, ale to zależy od płatków). Uwaga: owsianka łatwo przywiera do dna, więc należy często ją mieszać. Podawać ciepłą, z owocami, orzechami – z czym lubicie!

 

Powrót Powrót