Hummus z mango i papryczkami chilli

Autor: Aleksandra Pasich

Masz dość kanapek z serem i wędliną? Wypróbuj pastę z soczewicy z pomidorami! Wyrazisty smak uzyskasz dzięki dodatkom, takim jak oliwki czy szczypior.

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia:

    208 kcal

  • Białko:

    7,4 g

  • Tłuszcze:

    9,5 g

  • Błonnik pokarmowy:

    4,5 g

  • Węglowodany:

    26 g

 

Składniki na 5 porcji:

  • 150 g Ciecierzyca, nasiona suche
  • 200 g Mango
  • 30 g Oliwa z oliwek
  • 15 g Tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 marynowanych małych papryczek chilli (w zależności od ulubionego stopnia ostrości)
  • sok z cytryny (1/4 szt.) i pomarańczy (1/3 szt.)
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Ciecierzycę przygotować według przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu zmiksować z oliwą, mango, tahini, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz pomarańczy. Całość doprawić do smaku odrobiną soli i wymieszać z drobno posiekaną papryczką chilli.

 

Powrót Powrót