
Masz dość kanapek z serem i wędliną? Wypróbuj pastę z soczewicy z pomidorami! Wyrazisty smak uzyskasz dzięki dodatkom, takim jak oliwki czy szczypior.
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia:
208 kcal
- Białko:
7,4 g
- Tłuszcze:
9,5 g
- Błonnik pokarmowy:
4,5 g
- Węglowodany:
26 g
Składniki na 5 porcji:
- 150 g Ciecierzyca, nasiona suche
- 200 g Mango
- 30 g Oliwa z oliwek
- 15 g Tahini
- 1 ząbek czosnku
- 5 marynowanych małych papryczek chilli (w zależności od ulubionego stopnia ostrości)
- sok z cytryny (1/4 szt.) i pomarańczy (1/3 szt.)
- szczypta soli
Przygotowanie:
Ciecierzycę przygotować według przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu zmiksować z oliwą, mango, tahini, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz pomarańczy. Całość doprawić do smaku odrobiną soli i wymieszać z drobno posiekaną papryczką chilli.