Zapiekanki z chleba żytniego z awokado

Autor: Urszula Stankiewicz-Stram

Chrupiące zapiekanki – wypróbuj je w tej odsłonie!

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia:

    307 kcal

  • Białko:

    8,8 g

  • Tłuszcze:

    20,2 g

  • Błonnik pokarmowy:

    11,4 g

  • Węglowodany:

    23,9 g

 

Składniki:

  • 2 kromki chleba żytniego
  • 2 jajka
  • awokado
  • orzeszki piniowe lub pestki słonecznika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku

 

Przygotowanie:

Ugotować w garnku jajka na półtwardo ok. 7 minut. Kromki chleba posmarować oliwą i natrzeć czosnkiem. Zapiec w piekarniku 180 st. 5-8 minut aż chleb się zarumieni. Wyjąc z piekarnika, położyć pokrojone w cząstki awokado, plasterki ugotowanego jajka. Posypać solą, pierzem i orzechami ( lub pestkami).

 

Powrót Powrót