
Nie masz pomysłu na śniadanie? Wypróbuj świetnie doprawione jajka w postaci szakszuki z pomidorami!
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia:
92,5 kcal
- Białko:
3,3 g
- Tłuszcze:
5,5 g
- Błonnik pokarmowy:
10,8 g
- Węglowodany:
8,5 g
Składniki na 4 porcje:
- 3 średnie pomidory lub puszka krojonych pomidorów
- 50 g sera fety
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- mała cebula
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek paprykę, pieprz. Wystarczą 2-3 minuty. Pomidory kroimy w kostkę lub możemy użyć krojonych pomidorów z puszki. Jeśli dodamy pomidory świeże dusimy je dodatkowe 3-4 minuty na patelni z odrobiną wody. Na patelni robimy po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco pomidory, a następie wbijamy w nie po 1 jajku. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy 4-5 minut. Po ścięciu się jajek potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Na koniec posypujemy danie pokruszonym serem. Najlepiej podawać na patelni na której była przygotowywana.