Szakszuka – idealna na śniadanie

Autor: Urszula Stankiewicz-Stram

Nie masz pomysłu na śniadanie? Wypróbuj świetnie doprawione jajka w postaci szakszuki z pomidorami!

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia:

    92,5 kcal

  • Białko:

    3,3 g

  • Tłuszcze:

    5,5 g

  • Błonnik pokarmowy:

    10,8 g

  • Węglowodany:

    8,5 g

 

Składniki na 4 porcje:

  • 3 średnie pomidory lub puszka krojonych pomidorów
  • 50 g sera fety
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • mała cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

Na patelnię wlewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek paprykę, pieprz. Wystarczą 2-3 minuty. Pomidory kroimy w kostkę lub możemy użyć krojonych pomidorów z puszki. Jeśli dodamy pomidory świeże dusimy je dodatkowe 3-4 minuty na patelni z odrobiną wody. Na patelni robimy po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco pomidory, a następie wbijamy w nie po 1 jajku. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy 4-5 minut. Po ścięciu się jajek potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Na koniec posypujemy danie pokruszonym serem. Najlepiej podawać na patelni na której była przygotowywana.

 

Powrót Powrót