Domowy hummus
Ciecierzycę przepłukać, umieścić w naczyniu do blendowania i dodać pozostałe składniki poza wodą. Zacząć miksować. Jeżeli masa jest za mało kremowa dodawać wody. Blendować do uzyskania jednolitej konsystencji
Ciecierzycę przepłukać, umieścić w naczyniu do blendowania i dodać pozostałe składniki poza wodą. Zacząć miksować. Jeżeli masa jest za mało kremowa dodawać wody. Blendować do uzyskania jednolitej konsystencji
Masło, masło orzechowe i miód rozpuścić w rondelku a następnie wymieszać z resztą składników aż do powstania klejącej się masy (w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody). Następnie masę wyłożyć na niedużą blaszkę z papierem do pieczenia i dobrze ugnieść by była zbita masa. Całość piec w piekarniku w 150 stopniach 35...
Buraki ugotować lub upiec w folii aluminiowej w piekarniku. Buraki pokroić w kostkę, pomarańczę w półplasterki i fetę w kostkę. Buraki, fetę, pomarańczę wymieszać z rukolą. Skropić oliwą i posypać posiekanymi orzechami i doprawić do smaku pieprzem.
Mleko podgrzać, ma być ciepłe ale nie gorące. Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier, sól, drożdze, dodać olej i wlać ciepłe mleko, ręką wyrobić ciasto. Ugniatać około 8 minut tak było gładkie i sprężyste. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką lnianą i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować farsz. Soczewicę przepłukać następnie...
Wszystkie składnik dokładnie zblendować (oprócz oleju). Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i za pomocą łyżki nakładać niedużą porcję ciasta. Placki smażyć z obu stron do przyrumienienia. Przepis autorstwa Anity Goncarzewicz, stażystki poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.
Wszystkie składniki zblendować do uzyskania jednolitej masy. Doprawić do smaku i jeszcze raz, krótko zblendować. Gotową pastę przechowywać w lodówce. Przepis autorstwa Anity Goncarzewicz, stażystki poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.
Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek. Kilka owoców (3-4 sztuki) zostawiany w celu ułożenia ich na wierzchu deseru, z reszty przygotowujemy mus – do wyższego naczynia wkładamy pokrojone truskawki i blendujemy. Następnie do szklanek bądź pucharków wsypujemy musli, zalewamy sporą ilością jogurtu naturalnego. Na jogurt wylewamy mus truskawkowy. Następnie jeszcze raz posypujemy...
Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Truskawki, kefir, miód umieść w wysokim naczyniu. Blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji . Do przygotowanego koktajlu dodaj płatki migdałowe.
Buraki należy umyć, ugotować, obrać i pokroić w kostkę razem z serem. Rukolę należy umyć i umieścić w jednym naczyniu z żurawiną, burakami i serem camembert. Całość należy polać olejem lnianym i dobrze wymieszać. Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań. Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.
Papryki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, wrzucić na nią obrane i pokrojone papryki oraz cebulę. Dodać wszystkie przyprawy i zeszklić. Pomidory umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Do delikatnie podsmażonej papryki oraz cebuli dodać kawałki pomidorów, przecier oraz czosnek. Dusić przez ok....
Mąkę przesiać do miski, dodać do niej pokrojone masło w temperaturze pokojowej, jajko oraz sól. Całość wyrobić rękami. Ciasta nie można długo wyrabiać, należy tylko zagnieść składniki do połączenia. Z ciasta uformować kulę i owinąć w folię spożywczą. Chłodzić przez 2 godziny lub przez całą noc w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na...
Ugotować w garnku jajka na półtwardo ok. 7 minut. Kromki chleba posmarować oliwą i natrzeć czosnkiem. Zapiec w piekarniku 180 st. 5-8 minut aż chleb się zarumieni. Wyjąc z piekarnika, położyć pokrojone w cząstki awokado, plasterki ugotowanego jajka. Posypać solą, pierzem i orzechami ( lub pestkami).