
Przerwa na coś słodkiego? Sięgnij po pełnowartościowego batonika, który jest źródłem żelaza, cynku i błonnika. Zdrowy słodycz – TAK jest to możliwe!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
96 kcal
- Białko:
2,3 g
- Tłuszcze:
5,4 g
- Błonnik pokarmowy:
1,1 g
- Węglowodany:
10,2 g
Składniki na 16 porcji:
- 65 g Miód pszczeli
- 40 g Masło
- 40 g Pasta/masło orzechowe
- 70 g Płatki owsiane
- 25 g Popping z amarantusa
- 50 g Rodzynki
- 50 g Orzechy ziemne
Przygotowanie:
Masło, masło orzechowe i miód rozpuścić w rondelku a następnie wymieszać z resztą składników aż do powstania klejącej się masy (w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody). Następnie masę wyłożyć na niedużą blaszkę z papierem do pieczenia i dobrze ugnieść by była zbita masa. Całość piec w piekarniku w 150 stopniach 35 minut. Następnie wyłożyć z piekarnika, całość z każdej strony owinąć papierem do pieczenia i obciążyć czym ciężkim (np. książkami) by masa jeszcze bardziej się zbiła i było łatwiej pokroić. Całość pokroić na 16 kawałków.