Batonik owsiany z amarantusem

Autor: Aleksandra Pasich

Przerwa na coś słodkiego? Sięgnij po pełnowartościowego batonika, który jest źródłem żelaza, cynku i błonnika. Zdrowy słodycz – TAK jest to możliwe!

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    96 kcal

  • Białko:

    2,3 g

  • Tłuszcze:

    5,4 g

  • Błonnik pokarmowy:

    1,1 g

  • Węglowodany:

    10,2 g

 

Składniki na 16 porcji:

  • 65 g Miód pszczeli
  • 40 g Masło
  • 40 g Pasta/masło orzechowe
  • 70 g Płatki owsiane
  • 25 g Popping z amarantusa
  • 50 g Rodzynki
  • 50 g Orzechy ziemne

 

Przygotowanie:

Masło, masło orzechowe i miód rozpuścić w rondelku a następnie wymieszać z resztą składników aż do powstania klejącej się masy (w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody). Następnie masę wyłożyć na niedużą blaszkę z papierem do pieczenia i dobrze ugnieść by była zbita masa. Całość piec w piekarniku w 150 stopniach 35 minut. Następnie wyłożyć z piekarnika, całość z każdej strony owinąć papierem do pieczenia i obciążyć czym ciężkim (np. książkami) by masa jeszcze bardziej się zbiła i było łatwiej pokroić. Całość pokroić na 16 kawałków.

 

Powrót Powrót