Sałatka z rukolą, burakiem i serem camembert

Uwzględnienie sałatek w swojej codziennej diecie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Bazują one najczęściej na warzywach lub owocach, a te są źródłem witamin, składników mineralnych, a także wielu innych cennych związków. Przyrządzone w odpowiedni sposób sprawdzą się również świetnie podczas diety odchudzającej. Poniżej przedstawiamy ciekawą propozycję tego dania z wykorzystaniem czerwonego buraka.

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia: 321 kcal
  • Białko: 19 g
  • Tłuszcze: 13 g
  • Węglowodany: 23 g

Składniki na 2 porcje:

  • 2 buraki czerwone (200 g)
  • 3 garście rukoli (60 g)
  • 100 g sera camembert
  • 1 i ½ łyżki oleju lnianego
  • 2 łyżki żurawiny (20 g)

Przygotowanie:

Buraki należy umyć, ugotować, obrać i pokroić w kostkę razem z serem. Rukolę należy umyć i umieścić w jednym naczyniu z żurawiną, burakami i serem camembert. Całość należy polać olejem lnianym i dobrze wymieszać.

Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.