
Uwzględnienie sałatek w swojej codziennej diecie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Bazują one najczęściej na warzywach lub owocach, a te są źródłem witamin, składników mineralnych, a także wielu innych cennych związków. Przyrządzone w odpowiedni sposób sprawdzą się również świetnie podczas diety odchudzającej. Poniżej przedstawiamy ciekawą propozycję tego dania z wykorzystaniem czerwonego buraka.
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia:
321 kcal
- Białko:
19 g
- Tłuszcze:
13 g
- Węglowodany:
23 g
Składniki na 2 porcje:
- 2 buraki czerwone (200 g)
- 3 garście rukoli (60 g)
- 100 g sera camembert
- 1 i ½ łyżki oleju lnianego
- 2 łyżki żurawiny (20 g)
Przygotowanie:
Buraki należy umyć, ugotować, obrać i pokroić w kostkę razem z serem. Rukolę należy umyć i umieścić w jednym naczyniu z żurawiną, burakami i serem camembert. Całość należy polać olejem lnianym i dobrze wymieszać.
Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.