Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia: 255 kcal
- Białko: 12,02 g
- Tłuszcze: 13,75 g
- Błonnik pokarmowy: 6,58 g
- Węglowodany: 23,66 g
Składniki na 4 porcje:
- 2 czerwone papryki
- 2 białe cebule
- 1 czerwona cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 0,5 kg pomidorów
- 200-300 ml przecieru pomidorowego
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 2-3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- oregano, bazylia (według upodobań, ja dodaję zawsze dużo)
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
- mozzarella
Przygotowanie:
Papryki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, wrzucić na nią obrane i pokrojone papryki oraz cebulę. Dodać wszystkie przyprawy i zeszklić. Pomidory umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Do delikatnie podsmażonej papryki oraz cebuli dodać kawałki pomidorów, przecier oraz czosnek. Dusić przez ok. 10 minut, a następnie dolać bulion. Całość zagotować. Zmiksować, ale nie dokładnie, dzięki czemu uzyskamy ciekawe cząstki warzyw. Zupę udekorować posiekaną pietruszką/mozzarellą. Można też podawać zupę z pieczywem.