Krem z pomidorów i papryki

Wypróbuj ten przepis na wytrawną tartę - znika w mig ze stołu!

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia: 255 kcal
  • Białko: 12,02 g
  • Tłuszcze: 13,75 g
  • Błonnik pokarmowy: 6,58 g
  • Węglowodany: 23,66 g

Składniki na 4 porcje:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 białe cebule
  • 1 czerwona cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 0,5 kg pomidorów
  • 200-300 ml przecieru pomidorowego
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • oregano, bazylia (według upodobań, ja dodaję zawsze dużo)
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki
  • mozzarella

Przygotowanie:

Papryki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, wrzucić na nią obrane i pokrojone papryki oraz cebulę. Dodać wszystkie przyprawy i zeszklić. Pomidory umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Do delikatnie podsmażonej papryki oraz cebuli dodać kawałki pomidorów, przecier oraz czosnek. Dusić przez ok. 10 minut, a następnie dolać bulion. Całość zagotować. Zmiksować, ale nie dokładnie, dzięki czemu uzyskamy ciekawe cząstki warzyw. Zupę udekorować posiekaną pietruszką/mozzarellą. Można też podawać zupę z pieczywem.