
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 458,2 Kcal
- Białko: 9,2 g
- Tłuszcze: 7,7 g
- Węglowodany: 74,0 g
Składniki na 3 porcje:
- 3 duże pory (ok. 500g)
- 2 duże ziemniaki (ok. 350g)
- 1 marchewka (ok. 120g)
- 1,5 l wody
- 2 liście laurowe
- 1 ząbek czosnku
- 3 ziela angielskie
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej (ok.2g)
- 1 łyżeczka pieprzu (ok. 3g)
- 1 łyżeczka soli (ok. 4g)
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 2 łyżki masła (ok. 40g)
Przygotowanie:
Ziemniaki oraz marchewkę obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę. Pory myjemy i odcinamy zieloną część oraz ogonek, obieramy i kroimy w plasterki. W garnku roztapiamy 1 łyżkę masła i dodajemy pora. Gdy por się lekko zeszkli dodajemy pokrojone na małe części ziemniaki oraz marchewkę, podsmażając około minutę. Następnie zalewamy 1,5l wody i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie roztapiamy masło i kroimy w kostkę chleb. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Na blachę wykładamy pokrojony w kostkę chleb i polewamy roztopionym masłem, następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zostawiamy na ok. 20 minut, od czasu do czasu lekko mieszając grzanki, aby ładnie się zarumieniły. Gdy warzywa w zupie będą już miękkie, zestawiamy garnek z palnika i blendujemy na gładką masę, a następnie dodajemy przyprawy, tj. gałkę muszkatołową, sól i pieprz oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gotową zupę przelewamy do talerza i posypujemy grzankami bezpośrednio przed spożyciem, tak, aby były chrupiące.
Smacznego!
Przepis autorstwa praktykantki, P. Ślimak z placówki Mój Dietetyk w Szczytnie.