Spaghetti wegetariańskie

Szybki i smaczny sposób na bezmięsny obiad. Chyba każdy z nas jadł kiedyś to popularne włoskie danie, dzisiaj chcę pokazać je w wersji wege!

Spaghetti wegetariańskie

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 501 kcal
  • Białko: 26,5 g
  • Tłuszcze: 20,6 g
  • Węglowodany: 55,9 g

Składniki na 1 porcję:

  • Makaron pełnoziarnisty (50 g - 1 garść)
  • Cebula (25 g - ½ sztuki)
  • Tofu wędzone (90 g - ½ sztuki)
  • Oliwa z oliwek (10g - 1 łyżka)
  • Przecier pomidorowy (250 g - ½ opakowania)
  • Ser Parmezan (10 g - 1 łyżka)

Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie należy podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę, następnie dodać pokruszone tofu. Całość należy zalać przecierem pomidorowym i doprawić do smaku. Ja użyłam soli, pieprzu, rozmarynu, oregano, bazylii oraz odrobiny sosu sojowego. W międzyczasie należy ugotować makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kiedy wszystko będzie gotowe, należy nałożyć sos na ugotowany makaron, posypać serem i ozdobić świeżym liściem bazylii.