
Szybki i smaczny sposób na bezmięsny obiad. Chyba każdy z nas jadł kiedyś to popularne włoskie danie, dzisiaj chcę pokazać je w wersji wege!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
501 kcal
- Białko:
26,5 g
- Tłuszcze:
20,6 g
- Węglowodany:
55,9 g
Składniki na 1 porcję:
- Makaron pełnoziarnisty (50 g - 1 garść)
- Cebula (25 g - ½ sztuki)
- Tofu wędzone (90 g - ½ sztuki)
- Oliwa z oliwek (10g - 1 łyżka)
- Przecier pomidorowy (250 g - ½ opakowania)
- Ser Parmezan (10 g - 1 łyżka)
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie należy podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę, następnie dodać pokruszone tofu. Całość należy zalać przecierem pomidorowym i doprawić do smaku. Ja użyłam soli, pieprzu, rozmarynu, oregano, bazylii oraz odrobiny sosu sojowego. W międzyczasie należy ugotować makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kiedy wszystko będzie gotowe, należy nałożyć sos na ugotowany makaron, posypać serem i ozdobić świeżym liściem bazylii.