
Pomysł na szybki obiad, również dla insulinoopornych!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
526 kcal
- Białko:
31,7 g
- Tłuszcze:
27 g
- Węglowodany:
37,5 g
Składniki na 1 porcję:
- filet z łososia, 120g
- kasza pęczak, 50g
- por (biała część), 80g
- oliwa z oliwek, 10g
- czosnek, 1 ząbek
- sól
- pieprz
- suszony tymianek
- suszony rozmaryn
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Łososia oczyścić i posypać przyprawami: solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Przez 30 minut zapiekać rybę w naczyniu żaroodpornym lub na papierze do pieczenia bez dodatku tłuszczu. W czasie pieczenia ugotować kaszę pęczak, a także przygotować dodatek warzywny. Por pokroić w cienkie plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, następnie dodać warzywa. Smażyć przez kilka minut, następnie dodać odrobinę wody, sól i pieprz. Patelnię przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 15 minut. Upieczonego łososia podawać z duszonym porem i kaszą pęczak.