Pieczony łosoś z duszonym porem i kaszą pęczak

Autor: Karolina Wzorek-Sobierajska

Pomysł na szybki obiad, również dla insulinoopornych!

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    526 kcal

  • Białko:

    31,7 g

  • Tłuszcze:

    27 g

  • Węglowodany:

    37,5 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • filet z łososia, 120g
  • kasza pęczak, 50g
  • por (biała część), 80g
  • oliwa z oliwek, 10g
  • czosnek, 1 ząbek
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Łososia oczyścić i posypać przyprawami: solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Przez 30 minut zapiekać rybę w naczyniu żaroodpornym lub na papierze do pieczenia bez dodatku tłuszczu. W czasie pieczenia ugotować kaszę pęczak, a także przygotować dodatek warzywny. Por pokroić w cienkie plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, następnie dodać warzywa. Smażyć przez kilka minut, następnie dodać odrobinę wody, sól i pieprz. Patelnię przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 15 minut. Upieczonego łososia podawać z duszonym porem i kaszą pęczak.

 

Powrót Powrót