Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 637 kcal
- Białko: 26,9 g
- Tłuszcze: 24,7 g
- Węglowodany: 82 g
Składniki na 1 porcję:
- Ziemniak (350 g - 4 sztuki )
- Olej rzepakowy (10 g - 1 łyżka)
- Jaja kurze całe (120 g - 2 sztuki )
- Warzywa na patelnię (225 g - ½ opakowania )
Przygotowanie:
Ziemniaki należy zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Następnie tak przygotowane ziemniaki należy zalać zimną wodą, mętną wodę wylać i powtórzyć ten schemat 2-3 razy. Następnie należy dobrze je osuszyć używając ręcznika papierowego bądź bawełnianej ściereczki. Na patelni należy rozgrzać olej i smażyć ziemniaki na wolnym ogniu przez 20-25 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie należy dodać przyprawy, u mnie była to sól, pieprz, odrobina ostrej papryki i słodkiej. Hash browns są gotowe jeśli się zarumienią i będą chrupiące. W tym samym czasie usmażyć jajka sadzone na drugiej połowie oleju i rozmrozić warzywa na patelni.