
Kolejna propozycja na smaczny i bardzo sycący obiad. Hash browns to popularna część brytyjskiego jak i amerykańskiego śniadania. Ja wykorzystałam ją jako część pełnowartościowego obiadu.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
637 kcal
- Białko:
26,9 g
- Tłuszcze:
24,7 g
- Węglowodany:
82 g
Składniki na 1 porcję:
- Ziemniak (350 g - 4 sztuki )
- Olej rzepakowy (10 g - 1 łyżka)
- Jaja kurze całe (120 g - 2 sztuki )
- Warzywa na patelnię (225 g - ½ opakowania )
Przygotowanie:
Ziemniaki należy zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Następnie tak przygotowane ziemniaki należy zalać zimną wodą, mętną wodę wylać i powtórzyć ten schemat 2-3 razy. Następnie należy dobrze je osuszyć używając ręcznika papierowego bądź bawełnianej ściereczki. Na patelni należy rozgrzać olej i smażyć ziemniaki na wolnym ogniu przez 20-25 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie należy dodać przyprawy, u mnie była to sól, pieprz, odrobina ostrej papryki i słodkiej. Hash browns są gotowe jeśli się zarumienią i będą chrupiące. W tym samym czasie usmażyć jajka sadzone na drugiej połowie oleju i rozmrozić warzywa na patelni.