Wartość odżywcza w całości/ w poracji:
- Energia: 506 kcal / 253 kcal
- Białko: 19 g / 9,5 g
- Tłuszcze: 13 g / 6,5 g
- Węglowodany: 86 g / 43 g
Składniki na 2 porcje:
- kapusta chińska pak-choi - 880 g (2 sztuki)
- imbir świeży - 20 g
- papryka hot chilli - 20 g (1 sztuka)
- cebula - 50 g (½ cebuli)
- czosnek - 10 g (2 ząbki)
- sos sojowy - 40 g
- konfitura bez cukru (najlepiej figowa) - 30 g
- olej sezamowy - 10 g (może być także oliwa z oliwek)
- chleb żytni razowy - 105 g (4 kromki)
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z olejem sezamowym. Dodać czosnek, imbir, papryczkę chilli i chwilę przesmażyć. Dodać przekrojone na pół kapusty. Polać sosem sojowym i dusić pod przykryciem do czasu, aż kapusta zmięknie (około 10 minut). Na koniec dodać konfiturę (najlepiej figową) i wymieszać. Serwować z pieczywem.
Czas przygotowania: 20 minut