Kapusta pak choi pełna smaków i aromatów

Pak choi jest chińskim kuzynem naszych rodzimych warzyw kapustnych. Jest źródłem antyoksydantów, witaminy K, witamin z grupy B, a także potasu, cynku, fosforu, manganu, miedzi, wapnia, selenu i sodu. Jej zaletą jest także niska kaloryczność. Pak choi często spotyka się w naszych sklepach, jednak nie wszyscy wiedzą, jak ją przygotować. Jeśli przyrządzicie ją według poniższego przepisu, wyczarujecie danie, które przeniesie Wasze kubki smakowe wprost do Azji.

dieta i zdrowie

Wartość odżywcza w całości/ w poracji:

  • Energia: 506 kcal / 253 kcal
  • Białko: 19 g / 9,5 g
  • Tłuszcze: 13 g / 6,5 g
  • Węglowodany: 86 g / 43 g

Składniki na 2 porcje:

  • kapusta chińska pak-choi - 880 g (2 sztuki)
  • imbir świeży - 20 g
  • papryka hot chilli - 20 g (1 sztuka)
  • cebula - 50 g (½ cebuli)
  • czosnek - 10 g (2 ząbki)
  • sos sojowy - 40 g
  • konfitura bez cukru (najlepiej figowa) - 30 g
  • olej sezamowy - 10 g (może być także oliwa z oliwek)
  • chleb żytni razowy - 105 g (4 kromki)

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z olejem sezamowym. Dodać czosnek, imbir, papryczkę chilli i chwilę przesmażyć. Dodać przekrojone na pół kapusty. Polać sosem sojowym i dusić pod przykryciem do czasu, aż kapusta zmięknie (około 10 minut). Na koniec dodać konfiturę (najlepiej figową) i wymieszać. Serwować z pieczywem. 

Czas przygotowania: 20 minut